POTRAGA ZA ANTONIJINIM TIJELOM

Vojska teren snima bespilotnom letjelicom

28.06.2011 u 16:08

Bionic
Reading

Nastavlja se potraga za nestalom Antonijom Bilić, a danas će se na širem području od Oklaja do Kistanja uključivo i rijeku Krku, pretraživati na području od Brljana prema hidrocentrali, priopćila je Policijska uprava šibensko-kninska. Stigli su i ronioci slovenske vojske s posebnim uređajem za traganje a bespilotna letjelica HV-a kamerom će snimiti cijeli prostor

Od glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca doznajemo kako je pomoć stigla i iz Slovenije. 'Na našu molbu u potragu je uključena slovenska vojska i policija. Naime oni imaju specijalni uređaj za pretraživanje ispod lavina koji se može koristiti i za vodu', rekao je za tportal Borovec. Dodao je kako su stigla dva pripadnika slovenske vojske i jedan slovenski policajac koji su osposobljeni za rukovanje tim uređajem.

U potrazi sudjeluje preko 110 pripadnika interventne jedinice policije, specijalne policije (ronioci), službenika kriminalističke policije i preko 20 pripadnika Gorske službe spašavanja te manji broj vatrogasaca iz Drniša.  Jučer su pretraživali teren od Oklaja prema Kistanjama.

Pripadnici 430. mornaričkog diviziona Slovenske vojske priključilo se jutros potrazi za Antonijom Bilić. Riječ je o roniocima Slovenske vojske koji su sa sobom donijeli vučni sonar EDGETECH MP-SP 4200 FS koji je namijenjen za pretragu dna rijeka, jezera i mora te površina, te za traganje za nestalima u snježnim lavinama.

Računalo sonara postavlja se na čamac, a sonar se baca u vodu te radi po principu odbijanja zvukova o predmete koji se nalaze na dnu vodene površine. Policija je zatražila pomoć Slovenske vojske jer oni jedini imaju ovaj uređaj koji znatno olakšava potragu za nestalom osobom u rijeci. Za razliku od slovenske, Hrvatska vojska taj uređaj nema. U ovom trenutku pripadnici Bojne za specijalna djelovanja HV-a uopće ne sudjeluju u potrazi jer policija ima dovoljno ronioca, ali im nedostaju sofisticirani uređaji.

Na zahtjev policije Vojna-obavještajna bojna Hrvatske vojske šalje dvije bespilotne letjelice Skylark koje služe za nadzor i taktičko izviđanjeU zraku može ostati dva sata, a maksimalni dolet iznosi 10 kilometara. Sklopive su, a pod sobom nose kameru u boji i infracrveni senzor koji otkriva ciljeve u daljini.

Na nadzornom punktu u kanjonu Krke, prema Oklaju, šef stožera Predrag Brkopac je rekao da će iza podne cijelo područje od slapa Manojlovac pa do ušća, u dužini od 35 kilometara, nadletjeti i kamerom visoke rezolucije snimiti bespilotna letjelica Hrvatske vojske. Naime u razdoblju od 7. do 10. lipnja vodostaj rijeke Krke nakon padalina porastao za dva metra pa postoji mogućnost da je voda tijelo odnijela dosta nizvodno, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, u medijima je jučer objavljen Paravinjin iskaz. Tvrdi da je Antoniju zadavio nedugo nakon što je ušla na Čikolskom mostu u njegov kamion te da je tijelo bacio u rijeku Krku. Obitelj i dalje ne isključuje mogućnost da je Antonija živa jer je Paravinja i ranije lagao i navodio na krivi trag.

Serijski silovatelj za kojim su međunarodne tjeralice zbog silovanja i pokušaja silovanja raspisale i Srbija i BiH trenutačno se nalazi u sarajevskom zatvoru Kula.