SIRIJA

Vojska otišla iz Hame nakon velike ofenzive

10.08.2011 u 17:20

Bionic
Reading

Desetci oklopnih vozila napustili su u srijedu Hamu, u središtu Sirije, gdje je vojska bila pokrenula veliku ofenzivu i koncem srpnja rasporedila velik broj vojnika nakon širenja prosvjeda

Četrdesetak vozila s vojnicima, od kojih je na svakom bila istaknuta sirijska zastava, napustilo je grad kasno jutros, rekla je novinarka koja je sudjelovala u posjetu koji su vlasti organizirale za šezdesetak predstavnika medija.

'Dušu i krv dat ćemo za tebe, Bašare' i 'Bog, Sirija, Bašar i ništa drugo', uzvikivali su neki vojnici dižući u zrak dva prsta u znak pobjede.Vojska je 31. srpnja nasilu ušla u Hamu, pri čemu je ubijeno stotinjak ljudi. Bio je to 'jedan od najkrvavijih dana' od početka pobune sredinom ožujka, po izjavama aktivista za ljudska prava.

Od tog datuma, navode aktivisti i svjedoci, još su desetci ljudi poginuli u vojnim operacijama u tome gradu, gdje su vlasti blokirale sve komunikacijske mreže kako bi svladale 'naoružane terorističke bande' koje optužuju za nerede što su izbili s početkom neviđene narodne pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada.