PAKISTAN

Vojska nadzire glavni grad doline Svat

30.05.2009 u 16:50

Bionic
Reading

Pakistanska vojska je nakon žestoke borbe preuzela nadzor nad Mingorom, glavnim gradom doline Svat, koji je bio u rukama talibana, što je važna etapa u njezinoj ofenzivi protiv islamista, objavio je u subotu vojni glasnogovornik.

"Stanje u Mingori se stabiliziralo", rekao je glasnogovornik, general Atar Abas. Snage sigurnosti nadziru grad. Bitka za Mingoru je završena", dodao je.

Mingora koja je bila u rukama islamističkih boraca povezanih s Al-Kaidom, ima tristotinjak tisuća stanovnika, ali je grad u protekla dva tjedna gotovo potpuno opustio, kako tvrdi vojska.

Vojska je 26. travnja povela veliku ofenzivu kako bi dolinu Svat i okolicu, nekad glavno turističko središte u zemlji, "očistila" od talibana koji su to područje postupno osvojili u zadnje dvije godine.

Abas je rekao da tijekom vojne operacije u Svatu ubijeno oko 1200 talibana. Pritom je stradao samo 81 pakistanski vojnik, dodao je. Pred sukobima je izbjeglo oko dva milijuna ljudi, ali se nakon oslobađanja Mingore očekuje početak povratka barem dijela izbjeglih.