BRITANSKA POLICIJA

Vojnik 'Krumpir' uhićen zbog Sadamove brončane stražnjice

20.01.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Britanska je policija u četvrtak uhitila 66-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je nakon rata u Iraku sudjelovao u nezakonitom iznošenju iz zemlje dijela brončanog kipa Sadama Huseina - njegove stražnjice

Muškarac, čije ime nije objavljeno, uhićen je zbog povrede zakona iz 2003. koji zabranjuje iznošenje 'kulturnih dobara iz Iraka, među kojima arheoloških, povijesnih, kulturnih i religioznih predmeta'.

Brončanu 'pozadinu' od šezdesetak centimetara dobio je u Bagdadu vojnik Nigel Ely zvan 'Krumpir', bivši vojnik britanske elitne postrojbe SAS-a koji je bio nazočan kada su američki marinci srušili Sadamov kip nakon pada iračkog vođe.

Vojnik ga je donio u Veliku Britaniju gdje ga je lani htio prodati na dražbi, ali nije mogao postići najnižu cijenu od 250.000 funta (300.000 eura).

Muškarac kojega je policija u okrugu Derbyju pustila iz pritvora uz jamčevinu vjerojatno je povezan s tvrtkom koja pokušava pronaći kupca za taj suvenir.

Ely je kazao da je iznenađen zbog uhićenja muškarca. Dodao je da su mu brončani komad dali američki vojnici dok je bio u Bagdadu, upitavši se 'kako se to može zvati kulturnim dobrom kad je kip podigao najveći tiranin nakon Atile'.