KOREJKA KOJA JE PREBJEGLA

Vojnici koji plaču i trče za Kim Jong Unom ne glume

13.04.2013 u 19:55

Bionic
Reading

Vojnici koji plaču i trče za Kim Jong Unom u more, žene koje vrište dok im mladi sjevernokorejski vođa prilazi te ostali emotivni kadrovi koje svijet ima prilike vidjeti u prijenosi KCVT-a, nisu gluma. Tako barem tvrdi Chae Young Hee, koja je prije 11 godina prebjegla iz Sjeverne u Južnu Koreju

Hee je na Sjeveru doživjela glad i brutalnost režima, a zajedno s kćeri, prebjegla je na Jug u potrazi za boljim životom u slobodnom svijetu, prenosi CNN. No, kad Hee gleda snimke KCTV-a, vraćaju joj se emocije, koje je mislila da je zaboravila.

'Oni su bogovi', rekla je Hee, govoreći o sjevernokorejskom trojstvu, Kim Jong Unu, Kim Jong Ilu i Kim Il Sungu. Sa suzama u očima Hee ističe kako se u Sjevernoj Koreji tako djeca odgajaju od malih nogu. 'Čak i ja sad mogu osjetiti kako me steže oko srca. Mislila sam da sam zaboravila na taj osjećaj, jer je prošlo tako puno vremena', istaknula je.

Tad Hee izgovara ono što mnogi opet možda neće vjerovati.

'Znam da su iskreni (na snimkama). To nije laž. To nije gluma. To je stvarno tako. Da se bilo što dogodi, oni će dati svoje živote. Skočit će i u vatru ako treba', priča Hee

Gledajući program KCTV-a, ona kao da pada u jedan trans i vraćaju joj se osjećaji i sjećanja na život u Sjevernoj Koreji. CNN sve te simptome karakterizira kao ostavštinu isprianja mozga propagandom sjevernokorejskog režima, koji i dalje ima značajan utjecaj na ljude koji su od njega pobjegli u slobodan svijet.

'Da i pokušam to objasniti, mislim da to ljudi ne bi razumjeli. Ne bi vjerovali da je to stvarnost. Ali to je istina. Mi ne možemo misliti sami za sebe. Kad Sjevernokorejci gledaju vijesti o dragom vođi, oni vjeruju. Mi živimo zbog njega', rekla je na kraju Hee.

255068,255046,254992,254769