potvrdio MORH:

Vojnici na Dinari helikopterom otišli u krivolov, na kraju nisu niti uspjeli upucati vepra

22.11.2018 u 20:10

Bionic
Reading

Dnevnik Nove TV večeras je objavio priču o posadi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja je u ožujku ove godine otišla u krivolov i to ni manje ni više nego helikopterom!

Nova TV javlja da je posada nakon obuke otišla u lov na vepra, a iako se incident dogodio još u ožujku MORH o tome nije izvjestio javnost.

Protiv članova posade podignuta je optužnica, a u tijeku je i stegovni postupak pred vojnim sudom. Inače, posada je krivolov i snimala, što je istražiteljima dosta olakšalo cijeli slučaj.

'Nekolicina pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tom optužnicom sumnjiči za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova iz čl. 204. st. 2 Kaznenog zakona', kažu u MORH-u.

Dodatno, u helikopteru su bila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH, no utvrđeno je kako oni nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela te protiv istih nadležno odvjetništvo nije podignulo optužnicu.

Usput, kako javlja Nova TV, jedan sat vožnje vojnim helikopterom hrvatske građane košta 7500 kuna. Na kraju priče valja spomenuti da vepar kojeg su vojnici lovili nije ustrijeljen.

U MORH-u napominju kako je riječ o izdvojenom slučaju nedopustivog ponašanja pojedinaca te se ne može govoriti o kolektivnoj odgovornosti pripadnika Hrvatske vojske. Naglašavaju da se u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama svaki stegovni prekršaj, bez iznimke, sankcionira u skladu sa zakonskom regulativom.

  • +4
Prva bojna gađanja iz helikoptera Kiowa Warrior Izvor: Promo fotografije / Autor: Tomislav Brandt /MORH