JOSIPOVIĆ O SURADNJI SA SRBIJOM

Vojni sporazum se ne potpisuje sa slabima

08.06.2010 u 19:26

Bionic
Reading

Inženjerijska pukovnija, bojna za vatrenu potporu, vojni specijalci i vojno-obavještajna bojna Hrvatske kopnene vojske prikazali su danas vrhovnom zapovjedniku Oružnih snaga i predsjedniku Ivi Josipoviću te ostalim sudionicima vježbe na Vojnom poligonu Eugena Kvaternika u Slunju dosege uvježbanosti prije odlaska u mirovnu misiju u Afganistan.

Vježba je održana na novome vježbališnom kompleksu Močilama, a predsjednik Josipović čestitao je sudionicima na dobroj pripremljenosti.

U izjavi za novinare Josipović je komentirao i sporazum Oružanih snaga RH i Republike Srbije i nazvao ga "novom erom u međusobnim političkim i vojnim odnosima". Sporazum predstavlja stabilnost u regiji i snagu Hrvatske jer "takvi sporazumi se ne potpisuju sa slabim partnerima", rekao je. Na pitanje novinara ne boji li se da je sporazum potpisan prerano Josipović je odgovorio: "Ne, zašto, uvijek može biti potpisan samo prekasno."

Zamoljen da komentira sporazum oružanih snaga Srbije i Hrvatske, načelnik Glavnog stožera Josip Lucić je rekao kako "nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera da to komentira".

Na dodatno pitanje o tome što možemo očekivati od sporazuma odgovorio je kako se od sporazuma očekuje "razmjena sposobnosti".

Za oružane snage Srbije rekao je da imaju "određene sposobnosti koje ćemo mi ubuduće koristiti", pri čemu je istaknuo da Hrvatska prednjači po iskustvu u mirovnim misijama Azije i Afrike.

Načelnik Glavnog stožera Josip Lucić za današnju je vježbu rekao da je protekla, kako je i planirano, bez ijednog propusta.

Zapovjednik Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske Mladen Kruljac za izvedene vježbe je rekao da su završne prije odlaska u mirovne misije.

Primjerice, inženjerijska pukovnija dobila je prošlog tjedna od američkoga tima za uvježbavanje za protueksplozijsko djelovanje certifikate za deset instruktora koji će uskoro u Afganistan, gdje će raditi kao instruktori pripadnika Afganistanske narodne armije. Za 60 dana u Afganistan će biti poslan operativno-mentorski tim za vezu.