nema stajanja

U Splitsko-dalmatinskoj županiji gori na tri mjesta, kanaderi su u zraku od jutra

  • Autor: I. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.07.2017 10:59
  • Objavljeno 19.07.2017 u 09:57
Kanaderi i airtractori MORH-a od jutra su aktivni na požarištima kod Splita
Kanaderi i airtractori MORH-a od jutra su aktivni na požarištima kod Splita Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell
U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno gori na tri mjesta na kojima je do sada opožareno oko 300 hektara borove šume, smreke, makije, trave i niskog raslinja, dok su tri požara - na Hvaru, Klisu i u Radošiću, lokalizirani

Od aktivnih požara najteža je situacija na požarištu Plani Put u Prpuši kod Šestanovca gdje je u utorak planuo novi požar s kojim se bori stotinjak gasitelja iz Imotskog, Zadvarja, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Gata, Kučića, Dugog Rata, Baške Vode, Makarske, Tučepa, Podgore, Gradaca, Drvenika, Kaštela, Žrnovnice, Podstrane, Solina, Marine, Trogira i Slatina, kao i DIP Divulje, informacije su koje je dobila Hina u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita.

Gasiteljima su u utorak oko podneva pokušali pomoći iz zraka, ali zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta protupožarni zrakoplovi nisu uspjeli uzletjeti. Vatra je do sada 'progutala' 250 hektara borove šume, smreke i niskog raslinja.

Šest vatrogasaca iz DVD- a Zadvarje i Lovreć trenutačno gase vatru kod vjetroparka na Katunima brdu gdje je gorjelo i prije nekoliko dana, a do sada je izgorjelo 25 hektara. Kanaderi će tijekom srijede gasiti i požar u Dugobabama u općini Klis gdje treba ugasiti šumski požar fronte od četiri kilometra koji gasi ga 50 vatrogasaca.

Požar u Korušci kod Klisa je lokaliziran. Tijekom gašenja vatre u utorak je u na sat vremena - od 14,15 do 15,15 sati, bio isključen 10 kW dalekovod. Izgorjelo je 20 hektara niskog raslinja, a vatru su 'ukrotili' vatrogasci iz DVD- a Zagora, Klis, Dugopolje, Solin, Sinj i JVP Split koji su tijekom noći radili na sanaciji požarišta.

Ne gori više ni u Bogomoljama na Hvaru, kao ni u Kevinoj jami u Radošići gdje je izgorjelo osam hektara makije i raslinja.

  • +17
Požar u Splitu i okolici bjesnio je u noći na utorak Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

Zračne vojne snage od srijede ujutro nastavljaju svoju aktivnost na požarištima kod Splita. Dva Canadaira CL-415 angažirana su na sanaciji požarišta Žrnovnica-Srinjine-Tugare-Podstrana dok su dva Airtractora AT-802 upućena u Dugobabe kod Klisa kako bi gasili požar koji je aktivan još od utorka

Zračne snage  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' iz Zemunika, jutros, u srijedu, aktivne su na požarištima kod Splita, izvijestila je Samostalna služba za odnose s javnošću MORH-a.

Dok su, kako navode, dva Candaira CL-415 angažirana na sanaciji požarišta Žrnovnica-Srinjine-Tugare-Podstrana isto toliko Airtractora AT-802 upućena su u Dugobabe kod Klisa na gašenje požara koji je aktivan još od utorka, na kojem su zračne snage također bile angažirane.

  • +15
Odmor vatrogasaca koji danima gase požare u Dalmaciji Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone odnosno 1.lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 102 požara od čega 37 u Šibensko-kninskoj, 32 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 850 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 26 500 tona vode te prevezena 193  vatrogasca i vojnika i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal