bez predaha

Dalmacija gori: Požari duž cijele obale, vojska se uključila

17.07.2017 u 09:56

Bionic
Reading

U gašenju požara na više požarišta u Dalmaciji od ponedjeljka ujutro angažirane su zračne snage Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, iz vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' iz Zemunika

Ministarstvo obrane priopćilo je kako je na požarište na otoku Hvaru upućen jedan kanader, dok su na požarištu Perković u Šibensko-kninskoj županiji angažirana dva kanadera i dva airtractora.

Gori i u Zadarskoj županiji, pa je na požar u Ceranjima kod Benkovca upućen jedan kanader i jedan airtractor.

Poziv za angažiranje zračnih snaga stigao je i za požar na lokaciji Srinjine kod Splita, no zbog jačine vjetra i turbulentnih strujanja zračne snage još nisu u mogućnosti uključiti se u gašenje požara na ovom požarištu, navode u MORH-u.

Napominju kako su od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja, zračne snage sudjelovale u gašenju 88 požara (35 u Šibensko-kninskoj, 25 Splitsko-dalmatinskoj, 21 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su oko 700 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 22.000 tona vode te prevezena 173 zemaljska vatrogasca te 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

  • +17
Požar Vrpolje Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Još gori kod Perkovića, željeznički promet opet u funkciji

Još je uvijek aktivan veliki požar koji je u nedjelju navečer buknuo kod Perkovića nedaleko izlaza s autoceste A1 kod Vrpolja, a na požarište su u ponedjeljak ujutro upućena dva air tractora i dva kanadera, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije. 

Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice, te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara je od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio obustavljen promet vlakova na pruzi Šibenik-Perković.

Vatrogasci su dežurali cijelu noć, a njih 39 na terenu je od jutros, doznaje se u Centru 112.