POZLILO MU NA VELEBITU

Vojni helikopter i HGSS spašavali muškarca

16.07.2010 u 09:37

Bionic
Reading

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) danas je, zahvaljujući pravodobnoj i stručnoj intervenciji liječničke i letačke ekipe, helikopterom spasila 43-godišnjeg Zadranina T. F. kojemu je pozlilo dok je bio na predjelu Buljma, iznimno nepristupačnom i krševitom terenu na Velebitu

U večerašnjem priopćenju pročelnika HGSS-a Vinka Prizmića stoji kako je 43-godišnjak, dok se nalazio na predjelu Buljma na 1300 metara nadmorske visine, osjetio jake bolove u predjelu trbuha, bio je onemoćao i dehidriran te se nije mogao samostalno kretati jer je bio u polusvijesti i trpio jake bolove. Zbog iznimno nepristupačnoga i krševitoga terena i visoke temperature, HGSS-ovci s Velebita zatražili su da letačka ekipa iz Splita hitno transportira unesrećenog muškarca u bolnicu.

Do unesrećenoga je stigla dežurna ekipa gorskih spašavatelja iz Nacionalnoga parka Paklenica koja je ocijenila da bi klasični transport zbog njegova stanja, nepristupačnoga terena i dugotrajnosti bio za njega poguban pa su, posredstvom Centra 112, pozvali helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Iz helikoptera je, nakon izviđanja, spušten liječnik HGSS-a dr. Igor Žuljan i spašavatelj Ivan Host koji su s ekipom na tlu zbrinuli unesrećenoga i pripremili ga za transport. U sljedećem naletu helikopter je zalebdio iznad pozicije te su nosiljka s unesrećenim i dvojicom spašavatelja tehnikom fiksnog užeta prebačeni na mjesto pogodno za slijetanje na obližnoj zaravni na Velebitu.

Potom je, zbog stanja i neizvjesne dijagnoze, unesrećeni prebačen u KBC Split gdje ga je u 15 sati prihvatila dežurna ekipa hitne medicinske pomoći. Kako se navodi, vjerojatno se radi o teškoj upali gušterače.