'PARTNERSTVO ZA MIR'

Vojna vježba NATO-a u rujnu u Banjoj Luci

04.08.2009 u 14:52

Bionic
Reading

Pripadnici oružanih snaga šesnaest država-članica NATO saveza i programa 'Partnerstvo za mir' sudjelovat će na vojnoj vježbi što će se od 4. do 17. rujna održati na području Banja Luke, najavili su u utorak predstavnici Oružanih snaga BiH, stožera NATO-a u toj zemlji (NHQ) i Zapovjedništva američke vojske u Europi (USEUCOM)

SARAJEVO - Vježba pod nazivom "Zajednički napor 2009" uključit će 570 pripadnika vojnog osoblja, koji će provjeravati vojne telekomunikacijske sustave i procedure koje vrijede u NATO-u.

Brigadni general OS BiH Dragan Vuković, voditelj tima za tehničku pripremu vježbe, izjavio je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako su poduzeti svi potrebni napori za pripremu potrebne infrastrukture.

Istaknuo je kako će se cijela vježba odvijati unutar prostora koji pripada vojarni "Kozara" te da neće biti pojačanog kretanja vojnika i borbene tehnike kroz sami grad.

Po dosadašnjim procjenama vježba će stajati oko tri milijuna eura a veći dio te svote odnosi se na izravna ulaganja u gradnju potrebne infrastrukture.

General David Cotton izrazio je u ime USEUCOM-a zadovoljstvo obavljenim pripremama te je najavio kako će tijekom održavanja vježbe biti obavljeno više od tisuću pokusa na vojnim telekomunikacijskim sustavima.

Dijelovi vježbe istodobno će se odvijati na lokacijama u Nizozemskoj i Danskoj.