prvo pojavljivanje

Vojna parada u Moskvi uoči referenduma o ostanku Putina na vlasti; dolazak otkazali Milanović, Macron, Xi Jinping...

23.06.2020 u 07:14

Bionic
Reading

Tisuće ruskih vojnika sudjelovat će u srijedu u Moskvi na vojnoj paradi u čast pobjede u Drugom svjetskom ratu, samo tjedan dana prije referenduma o ustavnim amandmana koji bi Vladimiru Putinu trebao omogućiti ostanak na vlasti. Oba događaja održat će se unatoč tome što pandemija koronavirusa u Rusiji ne jenjava. Vojna parada na Crvenom trgu u povodu 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu tradicionalno se održava 9. svibnja na Dan pobjede, ali ju je Kremlj ove godine odgodio zbog pandemije

Odlučeno da novi datum održavanja bude 24. lipnja, u vrijeme kada su već ublažene mjere protiv širenja novog koronavirusa koji je jako pogodio Rusiju.

S više od 8000 smrtnih slučajeva i oko 580.000 zaraženih, Rusija je na trećem mjestu po broju oboljenja, nakon SAD-a i Brazila.

Ovogodišnja vojna parada održava se na datum prve poslijeratne vojne parade u čast pobjede, 24. lipnja 1945.

Samo tjedan dana nakon poslije održava se referendum o ustavnim amandmanima koji bi Putinu omogućili da 'resetira' broj predsjedničkih mandata i ostane na vlasti do 2036.

Po ustavu, predsjednik može obnašati dva uzastopna mandata, što znači da bi Putin (67) trebao odstupiti s dužnosti po završetku mandata 2024. Međutim, ovi amandmani omogućili bi mu još dva mandata, do 2036. godine, ako se kandidira i pobijedi na izborima.

Parada će biti Putinovo prvo veliko pojavljivanje u javnosti od početka pandemije nakon jednog kraćeg 12. lipnja.

On će nadgledati prikaz suvremene vojne moći na Crvenom trgu kojim će u mimohodu proći više od 13.000 vojnika. Dvadesetak komada oružja i tehnike bit će pokazano prvi put, uključujući tenkove T-90M, raketni sustav Buk-M3 i višecijevni rateni bacač Tosočka.

Među vozilima koja će sudjelovati na mirmohodu bit će i primjerci ratnih tenkova T-34, a neki vojnici nosit će uniforme iz Drugog svjetskog rata.

Putin, čiji je dvogodišnji brat preminuo za vrijeme nacističke opsada Lenjingrada, današnjeg Sankt Peterburga, ponosan je kao i cijela Rusija na pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Uoči parade kritizirao je Zapad zbog "vrijeđanja Rusije" umanjivanjem uloge SSSR-a u toj pobjedi.

I dok Putin insistira na održavanju parade, neki izražavaju zabrinutost zbog rizika od zaraze. Masovni javni događaji i dalje su formalno zabranjeni u Moskvi.

Na paradi u središtu ruske prijestolnice sudjelovat će vojnici iz 13 zemalja, uključujući Kinu i Indiju, i više od 200 vojnih vozila.

Povijesna istina

Neke od ruskih regija i gradova odlučilo je da neće održati parade zbog koronavirusa.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov savjetovali su građanima da gledaju paradu na televiziji.

"Zašto ju, dovraga, održavate ako ne preporučujete dolazak?", upitao je oporbeni političar Aleksej Navaljni u svom blogu.

Vojnici su na probama nosili maske i gumene rukavice, ali na dan parade ih neće imati, rekao je vojni izvor za agenciju AFP.

Prednost za sudjelovanje u paradi dobili su vojnici kod kojih su pronađena antitijela na covid-19, priopćilo je ministarstvo obrane.

Na tribinama će udaljeni jedni od drugih sjediti veterani koji su bili u karanteni uoči parade, rekao je Putinov glasnogovornik Peskov.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkazao je dolazak na paradu zbog kvara na državnom avionu, a komercijalnih letova do Moskve nema. Otkazali su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je prvo prihvatio pozivnicu, isto kao i kineski predsjednik Xi Jinping.

Očekuje se dolazak bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka i kineskog ministra obrane Weija Fengheja.

Putin je razljutio oporbu zbog održavanja parade i referenduma dok koronavirus i dalje divlja u zemlji, a on je istodobno od njega zaštićen.

Oporba ga kritizira jer se referendum održava tjedan dana nakon parade kako bi iskoristio domoljubno raspoloženje nakon njezina održavanja.