'IZJASNI SE - HRABRO!'

Vodstvo Hrvata u Srbiji počelo kampanju za popis stanovništva

25.07.2011 u 22:56

Bionic
Reading

Predstavljanjem slogana 'Izjasni se - Hrabro!' vodstvo hrvatske manjine u Srbiji u ponedjeljak je službeno počelo kampanju za popis stanovništva u Srbiji od 1. do 15. listopada ove godine.

'Naš je cilj ohrabriti Hrvate da slobodno izraze svoju nacionalnu i vjersku pripadnost na popisu stanovništva', rekao je na konferenciji za novinare u sjedištu Hrvatskoga nacionalnoga vijeća (HNV) predsjednik izvršnog odbora tog tijela Darko Sarić Lukendić

Istaknuo je da se nešto više 70.000 građana Srbije 2002. izjasnilo kao Hrvati, od toga oko 56.000 u Vojvodini, te kako je svrha kampanje da se taj broj – 'ako ne može biti veći - barem na ovogodišnjem popisu ne smanji'.

Darko Sarić Lukendić dodao je su se mnogi Hrvati u Srbiji tijekom devedesetih, zbog straha, skrivali iza svoje subetničke ili teritorijalne pripadnosti – kao Vojvođani, Bunjevci, Šokci, Jugoslaveni.

'Svačije je civilizacijsko pravo da se očituje kako hoće. Mi ne želimo nikoga tko se ne osjeća Hrvatom natjerati da se tako očituje, ali nam je interes da se oni koji to jesu jasno deklariraju kao Hrvati, bez obzira na subetničku pripadnost', rekao je.

Dodao je kako će svi oni koji se budu očitovali kao npr. Hrvati - Bunjevci ili bunjevački Hrvati biti svrstani pod kategoriju 'Ostali' i neće biti evidentirani kao pripadnici hrvatske zajednice.

Vijećnik HNV-a iz Srijema Mato Groznica rekao je na konferenciji za novinare kako je ozračje u tome dijelu Vojvodine znatno bolje nego 2002., kada je bio posljednji popis.

'Očekujemo da hrvatsku pripadnost očituje veći broj građana Srijema jer razloga za strah više nema premda situacija nije idealna. Vjerujemo da će kampanja koju počinjemo djelovati motivirajuće na srijemske Hrvate', rekao je Groznica.

Osim javnog predstavljanja slogana 'Izjasni se - Hrabro!' u sklopu kampanje bit će snimljen videospot i radijski džingl, a diljem Vojvodine i u Beogradu bit će postavljeni panoi.