SIMBOL VUKOVARA

Vodotoranj postaje vidikovac s rotirajućim restoranom

12.05.2012 u 12:25

Bionic
Reading

Vodotoranj, Ovčara, memorijalno groblje, središnji križ, vojarna i spomen-dom na Trpinjskoj cesti uskoro postaju javna ustanova – Memorijalni centar Vukovar. Inicijativa je to ministra branitelja Predraga Matića na kojoj trenutačno radi stručno povjerenstvo sa zadaćom da Grad heroj već dogodine postane odredištem tisuća školaraca. Kao simbol stradanja, Vodotoranj će jedini od obilježja Vukovara ostati konzerviran u izvornom obliku. Ali samo izvana

Naime, ministar branitelja u suradnji s kolegom Željkom Jovanovićem radi na tome da Vukovar uđe u školski program i da se ucrta na kartu koja će obuhvatiti mjesta stradanja iz Domovinskog rata kako bi učenici 8. razreda iz svih hrvatskih gradova u sklopu sata povijesti ondje imali terensku nastavu.

'Kad danas-sutra prestane potreba za Ministarstvom branitelja, Memorijalni centar, koncipiran kao javna ustanova, ostat će za sva vremena – kaže Predrag Matić, koji otkriva da će Ministarstvo pokriti troškove izrade projektne dokumentacije koja će biti dovršena još ove godine. Projekt će 70 posto financirati država, dok će preostalih 30 posto sredstava biti namaknuto samofinanciranjem jer pokretači inicijative računaju i na dobit od edukativnih tura.

Kao simbol stradanja, Vodotoranj će jedini od obilježja Vukovara ostati konzerviran u izvornom obliku. Ali samo izvana, otkriva gradonačelnik Željko Sabo.

'Željeli smo da barem jedna građevina bude opomena na ratnu 1991. pa će Vodotoranj, inače statički stabilan, izvana ostati sačuvan u obliku svoje ranjivosti. Sagradit ćemo vidikovac s rotirajućim restoranom, na visini od 55,5 metara, odakle pogled puca čak 100 kilometara. No, život se simbolički vraća u unutrašnjost tornja, gdje ćemo podići multikulturalni centar', zaključuje Sabo.