potpisan sporazum

Vodooposkrbni sustav za Plitvička jezera ide kroz vojni poligon u Slunju

28.07.2021 u 17:38

Bionic
Reading

U Hrvatskim vodama u srijedu je potpisan sporazumu o izradi projektne dokumentacije za vodoopskrbni sustav Lička Jasenica- Rakovica- NP Plitvička jezera, a jedan od potpisnika je i ministar obrane jer dio vodoopskrbnog sustav prolazi kroz vojni poligon u Slunju

"To je veliki trenutak za održivi razvoj Plitvičkih jezera", rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te zahvalio na potpori svima, a posebno Ministarstvu obrane i ministru obrane Mariu Banožiću s obzirom na to da vodoopskrbni sustav jednim dijelom prolazi kroz vojni poligon „Eugen Kvaternik“ u Slunju.

Ministar Banožić podsjetio je u priopćenju da Hrvatska vojska kao ustavnu zadaću, između ostalih, ima i potporu civilnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave.

"Tim sporazumom stvaraju se uvjeti koji će biti korisni za lokalnu zajednicu kroz razvoj infrastrukture", rekao je Banožić i podsjetio da se na poligonu u Slunju redovito održavaju vojne vježbe kroz koje se Hrvatska vojska razvija, kako bi bila bolja i spremnija u pružanju potpore građanima.

Prema danas potpisanom sporazumu, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska pružit će svu potrebnu logističku i organizacijsku pomoć na području vojnog poligona tijekom realizacije tog projekta, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić zahvalio je MORH-u na razumijevanju u realizaciji projekta, koji je, naglasio je, ključan za razvoj toga kraja.

"Općinama na području Plitvičkih jezera taj projekt je već desetljećima najvažniji za njihove žitelje, za kvalitetu života i za razvoj gospodarstva“, dodao je Ćorić.

Sporazum je potpisan između Ministarstva obrane, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda, Karlovačke županije, Ličko-senjske županije, općina Rakovica i Saborsko, Nacionalnog parka Plitvička jezera te javnih isporučitelja vodnih usluga. Procijenjena vrijednost projektne dokumentacije za projekt vodoopskrbnog sustava Lička Jasenica- Rakovica- NP Plitvička jezera je 10 milijuna kuna.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić te ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević također su čestitali svim sudionicima sporazuma te izrazili zadovoljstvo jer će se riješiti problem vodoopskrbe Nacionalnog parka Plitvička jezera.