IPAK BEZ PROBLEMA

Vodni val došao do Baranje, no opasnosti nema

22.01.2011 u 13:50

Bionic
Reading

Vikendice u naselju Zeleni otok kod Batine već su danima ugrožene pod naletom nabujalog Dunava, no veće materijalne štete njihovi vlasnici ne očekuju jer se procjenjuje da je velika rijeka dosegnula svoj vrhunac

Dunav na vodomjernoj postaji kod Batine stagnira, pa je u podne zabilježeno 595 centimetara, što je porast od tek dva centimetra u posljednjih 12 sati, odnosno šest centimetara u odnosu na dan ranije. Očito je da je vodni val ušao u Hrvatsku, no 'vikendaši' na Zelenom otoku, naselju koje se nalazi izvan sustava obrane od poplava, već su se prije nekoliko dana pripremili za povišeni vodostaj i poplavu, pa su stvari sklonili na više katove kuća. Procjenjuje se da će vrhunac vodnog

vala u noći na nedjelju proći Batinu, pa će u pojedinim vikendicama možda biti 10-ak centimetara vode, nakon čega će, za nekoliko dana, razina vode opasti. 

'Vrhunac vodnog vala bit će niži pola metra od onoga što smo očekivali, no pritjecanje vode Dunavom je očito slabijeg intenziteta od procjena. Došlo je do stabiliziranja stanja u gornjem toku Dunava, pa se situacija smirila. Vukovar i Otok sportova, u kojem se dolazak vodnog vala očekuje u nedjelju, neće biti ugroženi i neće biti potrebe za našim angažmanom', rekao je novinarima Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Prvi je put da Dunav prijeti izlijevanjem i ugrožava Baranju u siječnju, no opasnost nije bila velika, pa je čak i pristupna cesta Zelenom otoku ostala prohodna. No Baranjci ipak upozoravaju da je 595 centimetara zimski maksimum na Dunavu otkako se, još od 1920. godine, mjeri vodostaj. Dosadašnji rekord 'držala' je 1975. kad je izmjereno pet centimetara manje. Sustav nasipa štiti Baranju od Dunava sve dok vodostaj ne dosegne razinu od 830 centimetara.

Vodostaj Dunava kod Vukovara u subotu u 13 sati je iznosio 489 centimetara, što je za 34 centimetra više u odnosu na prethodni dan. Za proglašenje redovnih mjera obrane od poplava nužno je da Dunav dosegne 580 centimetara, a za izvanredne mjere – pola metra više.