GIBANJE AFRIČKE PLOČE

Voditeljica Seizmološke službe: Seizmička aktivnost u Hrvatskoj je nešto pojačana

08.04.2021 u 10:57

Bionic
Reading

Voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić osvrnula se na potres magnitude 3,2 koji se danas dogodio na području Drniša. 'To je zapravo sasvim uobičajena seizmološka aktivnost za naše područje. Znamo svi da je Hrvatska izrazito potresno aktivno područje. Činjenica je da je seizmička aktivnost nešto pojačana. Sve je rezultat gibanja afričke ploče prema euroazijskoj ploči. Ovaj potres je zapravo uobičajen potres, na našem obalnom području potresi su česti', rekla je Ivančić

Seizmologinja Ivančić kaže za N1 da ne možemo reći da je to bila maksimalna magniutda potresa.

'Možemo reći iz povijesti da su se događali i jači', tvrdi Ivančić.

Naknadni potresi u SMŽ mogu trajati i do dvije godine

Govoreći o potresima u Jadranu, rekla je kako su se u posljednjih 120 godina koliko traje instrumentalno praćenje potresa događali potresi u središnjem Jadranu, kao što je bio ovaj kod Visa.

Sisačko-moslavačku županiju i jučer je zabilježeno nekoliko potresa, najjači magnitude 4,2.

  • +10
Godišnjica potresa u Zagrebu - kako je izgledalo tada, a kako danas... Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL

“Mi smo govorili kad se dogodio potres da će naknadni potresi trajati mjesecima, a možda godinu ili dvije. Nije ništa neočekivano da se dogode potresi kao što su bili oni jučer”, rekla je Ivančić.

“Bila je to prilično velika tutnjava”

Nešto ranije u program N1 javio se naš reporter Antonio Baković koji boravi u Drnišu i koji je svjedočio današnjem potresu.

“Moj dojam je da je to bilo prilično velika tutnjava, velika buka. Osjetilo se kao da dugačka kolona kamiona ide ispod prozora. Imam mogućnost usporediti ovaj osjećaj s onim što smo prošli i rekao bih da je sličan onom prvom potresu kojem smo svjedočili u ožujku u Zagrebu”, pojasnio je naš reporter.