'PROKLETE SVINJE I PSIHOPATI'

Voditelj suspendiran zbog vrijeđanja Srba

25.04.2012 u 13:19

Bionic
Reading

Švedski glumac i radijski voditelj Gert Fylking suspendiran je nakon što je u programu uživo Srbe izjednačio s masovnim ubojicom Andersom Behringom Breivikom i nazvao ih 'prokletim svinjama, psihopatima i retardiranima'

Ubrzo nakon što je veleposlanstvo Srbije u Švedskoj uputilo prosvjed upravi Radija jedan, glavnom uredniku i medijskoj grupi MTG, koja je vlasnik radiostanice, Fylking je izrazio žaljenje i 'ponizno se ispričao srpskoj zajednici i svim slušateljima' zbog izjava izrečenih 17. travnja.

'Uputio sam mnogo nepromišljenih i netočnih izjava u mom programu koji je bio provokativan i za slušatelje srpskog porijekla i za ostale. Izjava je emitirana uživo i bez razmišljanja. Odmah sam shvatio da nije u redu, ali kad program ide uživo, nema povratka', stoji u Fylkingovoj izjavi na internetskoj stranici švedskog radija, napisanoj na švedskom i srpskom jeziku.

Govoreći o norveškom monstrumu Breiviku, Fylking je rekao da je 'svijet pun ovakvih Breivika'.


'Uhvatili smo one Srbe koji su se ponašali kao proklete svinje, koji su pobili stotine tisuća ljudi i protjerali milijune, njih smo uhvatili. Misliš da ih Srbi osuđuju? Ne! Srbi ih veličaju kao heroje. Tko su onda psihopati? Je li veći dio srpskog naroda retardiran ili su retardirani samo oni koji su osuđeni za ratne zločine?' rekao je Fylking.

Veleposlanik Srbije u Švedskoj Dušan Crnogorčević izjavio je da je prosvjednim pismom zatražio sankcije odgovornih za govor mržnje.

Gert Fylking (61) glumio je u brojnim švedskim filmovima i slovi za jednog od najpoznatijih radijskih voditelja u zemlji.