MEDULIN

Voditelj škole ronjenja prijavljen zbog utapanja ronioca

13.08.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Voditelj škole ronjenja iz Medulina, 56-godišnji Lucio Lorencin kazneno prijavljen zbog utapanja Nebojše Šverka na ronilačkom tečaju u svibnju ove godine, potvrdila je danas na redovitoj konferenciji za novinare glasnogovornica istarske policije Nataša Rogić.

Podsjetila je kako se Nebojša Šverko, 43-godišnji pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u organizaciji ronilačkog kluba Centar iz Medulina, 22. svibnja ove godine uputio na polaganje prve zvjezdice u ronjenju. Sa njim su u grupi bile i studentice iz Zagreba. Ronjenje je za njega bilo kobno, jer je tom prigodom smrtno stradao. Tijelo su mu, kako pluta na površini mora, toga dana primijetili turisti iz autokampa Kažela u Medulinu.

Opsežna kriminalistička obrada, koju je provela PU istarska pokazala je kako je Lucio Lorencin, voditelj škole ronjenja, odgovoran za Šverkovu smrt, izvijestila je Rogić. Lorencin je, kao odgovorna osoba za stručnu organizaciju tečaja počinio niz povreda standarda hrvatske ronilačke škole. Lorencin, prilikom upisa Šverka na tečaj ronjenja, nije primio Šverkovu zdravstvenu dokumentaciju , jer je on nije niti predao, a što je bio dužan učiniti. Kasnijom je obdukcijom upravo utvrđeno da Šverko nije bio zdravstveno sposoban pristupiti ronilačkom tečaju.

U istarskoj policiji na današnjoj su konferenciji istakli i da se Lorencina tereti, da prilikom vježbe balansiranja nije ronioce organizirao u grupe, već je individualno radio sa svakim. Upravo zbog toga, niti on niti itko drugi nije primijetio nestanak, odnosno, utapanje Nebojše Šverka.

Nakon što su turisti njegovo tijelo primijetili na površini kako pluta, on je odmah prebačen Hitnom pomoći u pulsku opću bolnicu, gdje je nakon neuspjele reanimacije preminuo. Kaznena prijava protiv Lucia Lorencina slijedi redovitim putem, zaključila je Rogić.