Alen Protić

Voditelj Centralnog respiracijskog centra KBC Rijeka: Samo neka Lauc prestane u medijima iznositi bilo kakve podatke

21.11.2021 u 20:33

Bionic
Reading

''Trenutno je u riječkom KBC-u 151 pacijent, a 21 je na respiratoru, svi su vrlo kritično. Ujutro ih je bilo 20, uspjeli smo nekako odvojiti nekoliko bolesnika, ali smo u 24 sata imali četiri do pet prijema, puni se jako brzo. To je odjel gdje je smrtnost oko 40 posto'', kazao je Alen Protić, voditelj Centralnog respiracijskog centra KBC Rijeka

Istaknuo je da su pacijenti prije postavljanja na respirator nekritičnog razmišljanja s obzirom na nisku razinu kisika u mozgu. ''Tih 60 posto koje prežive se i dalje bore da sami prodišu. To je teška patnja i za njih i za nas gledati'', priznaje Protić za Dnevnik Nove TV.

Medicinskog osoblja, ističe Protić, nedostaje, pogotovo medicinskih tehničara. ''To je posao koji mi sada odrađujemo dodatno, a i prije COVID-a je nedostajalo osoblja. Zamislite koji je to obol - moramo paziti na pacijente koji nemaju COVID, koji nisu krivi, a kojima se mora dati zdravstvena skrb'', napominje Protić.

''Psihički je to teško. Prošli tjedan smo imali devetero mrtvih za vikend. Imamo psiho-rehabilitacijski centar. Naš način je da, kada vidimo da netko kreće u burnout, prebacujemo ga na pogon koji nije COVID i dovodimo nove ljude'', opisuje Protić i dodaje kako tijekom te izmjene sugeriraju godišnje odmore. ''Tako to dvije godine traje'', ističe.

  • +12
Jedan od punktova za BAT testiranje je i na Sveučilišnom kampusu na Trsatu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

''Naučili su na smrt i na ovakav obim posla, liječnici i medicinske sestre rade oko 230 sati mjesečno. Može se koliko se može. Ako to netko razumije, dobro. Ako ne - mi moramo raditi svoj posao'', kazao je.

Osvrnuo se na Laucovu izjavu za Dnevnik Nove TV kako da liječnici nemaju vremena pratiti najnovija istraživanja i podatke oko koronavirusa. ''Ta izjava je u najmanju ruku uvredljiva. Na tjednoj bazi se proučavaju znanstveni radovi. Profesor Šutić na dnevnoj bazi prati radove, komunicira s pet najačih centara u cijelom svijetu. U kontaktu smo s mnogim kolegama. Lauc i nije liječnik, on je molekularni biolog. Pacijenta, osim privatno, nije nikada vidio. Ne tražimo ispriku, niti išta slično, samo neka prestane u medijima iznositi bilo kakve podatke. Lijepo ga molimo'', zaključio je Protić.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ