RODITELJSKO ISKUSTVO I VAŽNI PODACI

Vodič za bezbolan upis u srednju školu

25.05.2016 u 08:34

Bionic
Reading

Koliko će se učenika primati u željeni srednjoškolski program, koliko traje, kako izračunati bodove za upis i što je sve za to potrebno, neka su od najčešćih pitanja prije upisa u srednje škole, a odgovori na njih i još mnoga druga mogu se naći na portalu Upisi u srednju, novopokrenutim web stranicama koje su u potpunosti posvećene toj tematici i trenutno su jedine takve vrste na hrvatskom internetskom prostoru

'Da bi osmoškolcima i njihovim roditeljima olakšao period upisa u srednju školu, tim s našeg portala na jednom je mjestu prikupio sve prijeko potrebne i korisne informacije za postupak upisa u srednje škole u školskoj godini 2016./2017., ali i više od toga. Zamisao za takav portal rodila se lani, kada sam upisivao djecu u srednju. Tada sam se našao pred problemom obilja raštrkanih informacija na raznim mjestima koje je trebalo prvo pronaći, što je iziskivalo dosta vremena. Suočen s time, krenulo se u njihovo prikupljanje i strukturiranje kako bi se pomoglo budućim srednjoškolcima i njihovim roditeljima', kaže Aleksandar Cvetkovski s portala Upisi u srednju

Portal, naime, obiluje korisnim informacijama iz svih onih područja koja zanimaju budućeg srednjoškolca. Prije svega daje pregled sustava obrazovanja, osobito srednjoškolskog, a u sklopu toga popis svih srednjih škola, javnih, privatnih ili vjerskih, kao i učeničkih domova te njihove kontakte. Za ambicioznije, na njemu je i rubrika koja govori o mogućnostima školovanja u nekoj od zemalja EU-a.

Izdvojena je rubrika o postupku upisa s uputama kako odabrati smjer i školu, odnosno savjeti koji bi trebali olakšati odabir škole i usmjerenja, zatim koji su dokumenti za to nužni te terminski planovi s svim važnim datumima ljetnog i jesenskog upisnog roka, kao što su početak prijave kandidata u sustav, ove godine 2. lipnja, početak prijava obrazovnih programa, 27. lipnja, završetak prijave obrazovnih programa, provođenje dodatnih ispita i provjera, rok za dostavu dokumentacije, završetak prigovora, brisanje lista kandidata koji nisu zadovoljili i datum objave konačnih ljestvica poretka, 11. srpnja, nakon čega slijede četiri dana za dostavu upisnica te objava okvirnog broja slobodnih mjesta za jesenski rok, odnosno službena objava istog. Portal omogućuje i pristup e-dnevniku, forum te poveznice sa svim obrazovnim institucijama. Također su analizirali s kakvim uspjehom iz osnovne škole i s koliko bodova u džepu osmaši kreću na upise u srednje škole.

'Na portalu se, naravno, mogu i izračunati bodovi potrebni za upis u srednju, a naoko kompliciran sustav izračuna bodova detaljno je razjašnjen. Uz to, naš online kalkulator za izračun bodova je, usuđujem se reći, najpotpuniji jer uvažava sve posebne i dodatne elemente za izračun, kako što su socijalni status, moguća oboljenja, posebna znanja i slično', veli Cvetkovski.


Izdvaja i niz korisnih brošura o tome kako odabrati buduće zanimanje, brošure o upisnoj politici i politici stipendiranja, kao i brošure koje Hrvatski zavod za zapošljavanje izdaje po pojedinih hrvatskim regijama.

'Uz brošure i dokumente HZZ-a, uspjeli smo prikupiti informacije i dokumente Ministarstva obrazovanja, CISOK-a, škola i drugih institucija čije je djelovanje vezano uz obrazovanje. Tako smo stvorili bazu podataka koju nadopunjujemo i po potrebi mijenjamo na dnevnoj bazi jer stalno pratimo što donose nadležno ministarstvo i agencije. O tome naše korisnike obavještavamo putem newslettera i stranice Školovanje u RH na Facebooku', napominje Cvetkovski.

U nepuna tri mjeseca rada stranice, kako dodaje, broj članova se popeo na 2000 i kontinuirano raste.


'Prema katalogu Facebooka, stranica Školovanje u RH ima najveću stopu rasta u Hrvatskoj u kategoriji edukacije, a u kategoriji brendova je na visokom četvrtom mjestu. Oni koji žele biti sigurni da će im svaka nova informacija vezana za upise u srednju školu biti dostupna u realnom vremenu putem računala ili pametnog telefona odlučili su pratiti stranicu Školovanje u RH', naglašava, napominjući da su osim osmoškolaca i njihovih roditelja sadržajnost i informativnost portala prepoznale i osnovne škole te je već preko 340 njih postavilo poveznicu prema portalu Upisi u srednju.