PREDIZBORNE ANKETE

Vodi Josipović, Bandić na drugom mjestu

02.12.2009 u 10:59

Bionic
Reading

Danas su na Pravnom fakultetu u Splitu objavljeni rezultati istraživačkog projekta, predizborne ankete s pitanjima o tome za koga bi birači glasovali na predsjedničkim izborima, ali i o trenutnom rejtingu stranaka. Mada su rezultati uglavnom očekivani, neke brojke se ipak mogu smatrati iznenađenjem

Istraživanje je rađeno u četiri južne županije: Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. Anketirano je sedam tisuća ispitanika. Određena odstupanja su vidljiva od županije do županije u nekim stavkama. Uzorak se može smatrati reprezentativnim jer su uzeti u obzir svi važniji parametri za provođenje relevantnih anketa, kao primjerice dobna i spolna struktura te nivo obrazovanja anketiranih.

Na pitanje za koga bi glasovali u prvom krugu na predsjedničkim izborima, najviše glasova anketiranih je dobio Ivo Josipović, 17,5 posto. Na drugom mjestu je visoko plasirani Milan Bandić sa 15,5 posto, treći Andrija Hebrang sa 11,9 i tek četvrti Nadan Vidošević sa 11,1 posto glasova. Više od 70 posto ispitanika je potvrdilo da će izaći na izbore i Josipa Šimić, koordinatorica ankete, smatra da će taj postotak realno biti manji. Ono što je važno je i više od 20 posto neodlučnih koji ne znaju još za koga bi glasovali. To je prostor za još agresivnije djelovanje kandidata na promociji svog programa, ali i svoje osobnosti.

Jedno od važnijih pitanja je bilo za koga bi glasovali da su sad parlamentarni stranački izbori. Iznenađenje je rezultat HDZ-a u Dalmaciji koji je unatoč svim aferama i problemima još uvijek vodeća stranka sa 24,3 posto glasova. Na drugom mjestu je SDP sa 20,1 posto glasova.

Malo odstupanje bilježi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj zasad vodi Milan Bandić pred Ivom Josipovićem. Vidošević je zabilježio dobar rezultata u Zadarskoj županiji, a blagi paradoks je njegov mizeran rejting je u matičnoj Splitsko-dalmatinskoj županiji - tek devet posto.

Po ovim rezultatima može se zaključiti da je predsjednička kampanja definitivno personalizirana jer, primjerice, sadašnji i bivši SDP-ovci Josipović i Bandić uvjerljivo vode po broju glasova, a na stranačkoj sceni i dalje vodi HDZ.

Anketa Pravnog fakulteta se može smatrati vjerodostojnom, prije svega zbog primijenjene metodologije koja uvažava sve potrebne parametre za kvalitetan uzorak, ali i zbog prethodnih anketa. Podsjetimo da su ovog proljeća oni radili terensko istraživanje za lokalne izbore i stvarni rezultati su u visokom postotku potvrdili njihove prognoze.

Ankete su tada Željku Kerumu davale 45 posto i predviđale pobjedu u prvom krugu, što je bilo dočekano s podsmjehom. Kako su ti izbori završili, dobro je poznato.