STIŽE I VODNI VAL

Voda ulazi u kuće, proglašene izvanredne mjere

12.02.2014 u 09:59

  • +53

Poplave prijete Hrvatskoj

Izvor: tportal.hr / Autor: ZG ureda za hitne situacije

Bionic
Reading

Velika kiša, otapanje snijega i nedovoljno snažan odvodni sustav prouzrokovali su poplave u istočnom dijelu Zagreba i okolice. Poplave pšrobleme stvaraju na području Velike Gorice i Karlovca. Poplavljene su prometnice u Gorskom kotaru

U Sesvetskom Kraljevcu poplavljeno je 70-tak kuća. Na terenu su radnici vodoprivrede i vatrogasci te djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Grade se i zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode prema objektima. U centru Dugog Sela poplavljeni su kolnici i pločnik, a voda je prodrla i u podrume. U zagrebačkom kvartu Staro Brestje, točnije u ulici Emanuela Vidovića zbog velike količine kiše, voda je sinoć poplavila prizemlja i podrume zgrada. Stanari su se satima borili s vodom, a na terenu su bili i vatrogasci.

'Susjedi je skoro ušlo jer je ona dolje u prizemlju, ima dvoje male djece, druga susjeda je u kolicima, pa ako se išta može poduzeti da se takve stvari ne događaju, bili bi zahvalni', zamolila je slušateljica Antene Zagreb.

Poplavljene su i ceste u okolici Vrbovca. S izlijevanjem vode iz kanala bore se i u Ivanić Gradu. Također, problemi jutros na zagrebačkim prometnicama.

'Voda se već izlila na cestu od Markuševca prema Dubravi, nadvožnjak je potopljen kod Čulinečke. Kod Dotrščine je jako duboka voda', upozoravaju jutros slušatelji Antene Zagreb.

Zbog poplave zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Na državnim cestama: D1 u mjestu Donji Budački (između Karlovca i Slunja) te D41 Vrbovec-Križevci promet teče otežano i uz ograniče.

U Karlovcu izvanredne mjere

Zbog topljenja snijega i uslijed jakih kiša prijete poplave, najteže je na karlovačkom području gdje su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Dio Zagreba, okolica Vrbovca i Dugog Sela su pod vodom, izlili su se rukavci i kanali. Neprospavana noć je i iza stanovnika Sesvetskog Kraljevca, gdje je pod vodom 70-ak kuća, a mjere obrane od poplava noćas su proglašene i kod Velike Gorice- u naselju Petrovina i Mraclinu gdje je ugroženo 50-ak kuća. Vrhunac vodnog vala očekuje se oko podneva, kaže Zoran Đuroković, voditelj Centra za obranu od poplava.

'Tijekom noći je i nadalje padala kiša tako da nam i gotovo svi vodotoci u daljnjem porastu, i Krapina, Sutla, Čazma, Sava, Kupa i kanali. Danas ćemo vjerojatno imati situaciju rasterećenja, nadamo se po prestanku kiše, na manjim lokalnim slivovima, prije svega na području Dugog Sela i Vrbovca ali zato nam rijeka Sava dolazi oko podneva, uzrokovat će i proglašenje redovnih mjera obrane od poplave za područje grada Zagreba'.

Kupa se izlila i na području Pokupskog, a kritično je i u Karlovcu, gdje je Kupa ušla u izvanredne mjere obrane od poplava, kaže Đuroković. 'Na karlovačkom području rijeka Kupa je ušla u izvanredne mjere obrane od poplava i nadalje je u porastu. Ne možemo točno reći koliko, no i dalje je zamjetan njezin porast. I tamo će biti i dodatnog prelijevanja prometnica, ugrožavanja nebranjenih područja, bit će isto tako pojave procjednih zaobalnih voda, trebat će na puno mjesta crpiti. Dodatno se postavljaju nadvišenja i zečji nasipi na području Siska i Banovine. Na širokom prostoru su naše ekipe vani, rade što mogu da olakšaju onima koje je voda ugrozila i da spriječe neke veće posljedice', kaže Đuroković.

Poplavljene su i prometnice u Gorskom kotaru, a oko podneva bit će proglašene redovne mjere obrane od poplava na cijeloj dionici rijeke Save. Vodni valovi Save i Kupe, očekuje se, preklopit će se na području Sisačko-moslavačke županije. 'Do podne će kiša prestati pa će biti i lakše raditi', rekao je Đuroković, koji u narednim danima očekuje smirivanje stanja.

Voda ulazi u kuće

Zbog obilne kiše, punih kanala te natopljene zemlje poplave od rano jutros ugrožavaju više naselja na velikogoričkom području, a najkritičnije je u Buševcu, Rakitovcu, Mraclinu, Petrovini i Ribnici, gdje je voda ušla i u obiteljske kuće.

Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje najavio je jutros sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, radi naglog porasta Save i vodenog vala koji se očekuje u podne te istovremenog porasta Kupe. Nakon sastanka bit će objavljene daljnje mjere koje će se poduzimati u cilju zaštite i spašavanja.

Na terenu su s vatrogascima bili i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te zapovjednik Stožera Stjepan Kos. 'Činimo sve što je u našoj mogućnosti, a kada od Hrvatskih voda dobijemo daljnje informacije i smjernice, nastavit ćemo s usmjerenim aktivnostima kako bismo učinili maksimalno moguće za naše mještane', poručio je gradonačelnik Barišić.

Predstavnici Stožera u kontaktu su sa zapovjedništvom Vatrogasne zajednice i predsjednicima mjesnih odbora ugroženih naselja, a građani se pozivaju da sve potrebe prijave na broj 112 ili izravno u Stožer Velike Gorice na broj telefona 01/6269900 ili na mobitel 091/5324531.