NERUSPJEH NA IZBORIMA

Vođa njemačkih konzervativaca Armin Laschet najavio povlačenje

07.10.2021 u 21:13

Bionic
Reading

Vođa njemačkih konzevativaca Armin Laschet najavio je u četvrtak povlačenje s čela CDU-a, nakon katastrofalnih rezultata na izborima u rujnu kada je bio kandidat CDU-za kancelara

"Brzo ćemo se baviti pitanjem novog tima CDU-a", izjavio je u Berlinu, vrlo oslabljen i pod pritiskom nakon izbora 26. rujna.

Manje od godinu dana nakon što je od Angele Merkel preuzeo vodstvo stranke, Laschet je rekao da će tražiti održavanje kongresa CDU-a koji će odlučiti o budućnosti i reorganizaciji vodstva.

"Od povlačenja Angele Merkel iz predsjedništva vodimo neprestanu raspravu o smjeru stranke", dodao je.

Prema dnevnom listu Bild, kongres bi se trebao održati u prvoj polovici prosinca u Dresdenu.

Birači smatraju Armina Lascheta najodgovornim za najlošiji izborni rezultat koji su konzervativci postigli u povijesti moderne Njemačke.

Na parlamentarnim izborima najviše glasova, 25,8 posto je osvojila Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), iza koje slijedi Unija CDU/CSU s 24,1 posto, treća je stranka Zeleni s 14,8 te liberali FDP s 11,5 posto.

U četvrtak su počeli pregovori između SPD-a, stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.

Kancelarski kandidat Armin Laschet se od izbora nalazi pod pritiskom stranke, ali i javnosti.

U ispitivanjima javnog mišljenja, velika većina smatra kako Laschet, kao kandidat stranke koja nije pobijedila na izborima, ne može preuzeti sastavljanje vlade.