THE DAY AFTER 10. TRAVNJA

Vođa HOS-a prijavljen zbog 'Za dom spremni', priveden i autor prijetnji Ranku Ostojiću

11.04.2017 u 21:18

Bionic
Reading

Na datum 11. travnja u Splitu se obično odvija rekapitulacija događanja od prethodnog dana: u utorak u večernjim satima policija je izvijestila da je podnijela prekršajnu prijavu protiv 61-godišnjeg umirovljenog pukovnika Marka Skeje, ratnog zapovjednika i predsjednika udruge veterana 9. bojne HOS-a 'Rafael Vitez Boban', jer je na obilježavanju godišnjice osnutka postrojbe okupljene pozdravio sa 'Za dom spremni'

Skeju se sumnjiči za kršenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i njegovog petog članka, odnosno za isticanje simbola i neuobičajeno drsko i nametljivo ponašanju koje remeti red i mir građana, uz predviđene novčane kazne od 50 do 300 njemačkih maraka ili trideset dana zatvora.

'Sjetite se naših bijelih anđela u crnim odorama zbog kojih danas imamo slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Na kraju želim pozdraviti poginule, hrvatski narod i Nezavisnu Državu Hrvatsku sa starim hrvatskim pozdravom: Za dom spremni. Nek' nam živi vječno hrvatska država', kazao je na Skejo u ponedjeljak ujutro, na skupu ispred čuvenog 'Baldasarovog' spomenika HOS-u.

Splitska policija najavljuje da će nastaviti s kriminalističkim istraživanjem ovog događaja.

Istodobno, stigla je i informacija o privođenju 48-godišnjaka koji je putem Facebooka prijetio saborskom zastupniku i predsjedniku Saborskog odbora za unutarnju policiju i nacionalnu sigurnost Ranku Ostojiću. On je, naime, objavio vlastite fotografije s crnom kapom na glavi i nožem u rukama te 'Ostoju i Bauča' pozvao 'na ljutu travu'.

Sam Ranko Ostojić u utorak je na svom Facebook profilu objavio status o ovim prijetnjama uz komentare poput: 'I ovako svaki dan.. Bravo policija.. Bravo dorh..! Klanje je za vas normalna stvar'. Pozvao je svoje pratitelje na Facebooku da pošalju čestitku ministru unutarnjih poslova 'jer tako se brani ustašiju'.

Splitska policija otkrila je da je nad 48-godišnjakom provela istraživanje i o svemu izvijestila Općinsko državno odvjetništvo.