UN-OV SUD U PNOM PENU

Vođa Crvenih kmera optužen za genocid

18.12.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Nekadašnji vođa Crvenih kmera u Kambodži (1975.-79.) Kieu Sampan optužen je u petak za genocid na sudu pod pokroviteljstvom UN-a u Pnom Penu, službeno je objavljeno

PNOM PEN - Kieu Sampan (78) "priveden je pred sud i obaviješten da je optužnica protiv njega proširena za optužbu za genocid protiv Vijetnamaca i muslimanske manjine Šams", kazao je Lars Olsen, glasnogovornik suda.

Kieu Sampana, koji se pred sudom dosad predstavljao kao intelektualac domoljub, kojeg tajna jezgra čelništva Crvenih Kmera nije upućivala u svoje planove, dosad je bio izložen kaznenom progonu zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječanstva.

Za vrijeme krvavog režima Pol Pota i Crvenih Kmera u Kambodži je ubijeno ili umrlo od posljedica progona, mučenja, iscrpljenosti i pothranjenosti približno dva milijuna ljudi odnosno četvrtina ukupnog stanovništva države u to doba.

Pokolji protiv kmerskog stanovništva od strane režima Crvenih kmera ne mogu se nazvati genocidom prema definiciji UN-a koja govori o zločinima "počinjenima u namjeri da se u potpunosti ili djelomično uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina".

Kieu je treći bivši Crveni kmer kojemu se službeno sudi zbog genocida ovog tjedna, nakon Nuona Šea, drugog čovjeka i ideologa režima Pola Pota, kao i "brata broj 3" Ienga Sarija koji je 1975. do 1979. bio ministar vanjskih poslova Pol Potova režima. Sva trojica nalaze se u sudskom pritvoru, a suđenje se očekuje 2011. godine kad će se suditi i supruzi Ienga Sarija, Ieng Tirit, bivšoj ministrici socijalne skrbi u režimu Pol Pota, a ujedno i sestrom Pol Potove prve žene.