CRNO IM SE PIŠE

Vllasi upozorava na mogući rat na Kosovu

01.12.2008 u 12:15

Bionic
Reading

Azem Vllasi, kosovski političar i odvjetnik, visoki dužnosnik u bivšoj SFRJ, u razgovoru za Kurir kaže da odluka Vijeća sigurnosti UN-a da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodne civilne nazočnosti na Kosovu nije nikakav vanjskopolitički uspjeh Srbije

BEOGRAD - 'Ovo što je Vijeće sigurnosti usvojilo ne može se tumačiti kao čuvanjeteritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nad Kosovom. Za srpskepolitičare ovo jest uspjeh, ali utoliko što su napravili jedan korak uizvlačenju i prebacivanju vrućeg krumpira na neke druge kanale. Ovim potezomSrbija će lakše sebi krčiti put prema EU', kaže Vllasi.

UNMIK je, podsjećaVllasi, došao 1999. kao prijelazna misija i bio je neutralan po pitanju statusaKosova, a EULEX dolazi kao podrška pravnom i sigurnosnom sustavu dok Kosovo neprofunkcionira kao normalna država. Na pitanje novinara poziva li se on naAhtisaarijev plan, koji nije usvojen u Vijeći sigurnost, Vllasi kaže da taj plannije prošao zato što Rusija nije glasovala, ali Vijeće sigurnosti nije samoRusija. 'Ključne članice EU-a suglasile su se da se proglasi neovisnost i doneseustav Kosova'.

'Sva negativna reagiranja s Kosova u vezi s planom o šest točakasu opravdana. Te točke sadrže dosta elemenata koji vode prema cementiranjupodjele Kosova na etničkoj osnovi, a mi imamo negativna iskustva s tim.Odbojnost Kosova prema tim točkama je proizvod naznaka etničke podjele koja možedovesti i do teritorijalne podjele, a to je veoma opasno', upozorava Vllasi. Napitanje najavljuje li novi rat, Vllasi odgovara niječno.

'Ne najavljujem rat,ali onaj tko ide na etničku podjelu Kosova, mora znati da time dovodi u opasnostSrbe. Samo njih 40 posto živi u većinski srpskim općinama... Gdje god su Srbipoticali podjele po etničkoj osnovi, bilo je sukoba. Zato kažem kako može doćido sukoba ako se na Kosovu inzistira na etničkoj, a potom i teritorijalnojpodjeli', naglasio je Vllasi, dodajući da samo ukazuje na opasnost, a neprijeti, što je sugerirao novinar. Na opasku novinara da je Vojska republikeKosovo preuzela odgovornost za nedavni bombaški napad, Vllasi ističe da su tošpekulacije, da nije informiran, te ne zna 'tko su i što su oni'. 'Ti istiprijete kako će kosovskim Srbima sječi glave i odnijeti ih njihovimpolitičarima?', pita novinar. 'Kako će stići do Beograda i u čemu će nositiglave? To mi ima prizvuk nekih kuhinja van Kosova', zaključuje Vllasi.