PRAVDA JE SLIJEPA

Vlastitu kuću mora platiti 1,3 milijuna kuna!

19.05.2011 u 12:12

Bionic
Reading

'Prvo sam protjeran. Onda su mi zapalili i opljačkali kuću. Poslije toga mi nisu dali da se u nju vratim i godinama me šikanirali na sudu, od čega sam se razbolio. Sada sve to još moram i platiti. Recite vi meni, gdje to ima, gdje mi to živimo' – rezignirano je dočekao novinare Novog lista ispred svoje djedovine u Zagorju kod Krnjaka povratnik Petar Kunić

'Kunić temeljem pravomoćnog rješenja Županijskog suda u Karlovcu mora 1,3 milijuna kuna platiti izvjesnom Vinku Petroviću, koji je njegovu kuću temeljem rješenja Republike Hrvatske koristio od 1996. do 2003. te s kamatama obeštetiti njegova ulaganja u obnovu objekta. Kako potrebnog novca nema, kuća će mu uskoro sa svom imovinom biti prodana na javnoj dražbi. Početna cijena bit će 187 tisuća eura, na koliko su mu sudski službenici svojim 'pljenidbenim popisom' neki dan procijenili kompletnu imovinu, otkriva Novi list

Do prije rata je Kunić na istom mjestu, uz cestu koja vodi prema moru, držao poznati restoran K Švajceru. Radio je do Oluje, kad je u strahu za život pobjegao preko Topuskog i kraće vrijeme završio u Srbiji. Zahtjev za povrat imovine podnio je već 1996. godine, iste one kad u svibnju Republika Hrvatska raspisuje natječaje za naseljavanje praznih 'srpskih kuća'. Njegovu dobiva Petrović, koji se tamo doseljava iz Istre, obnavlja je i ponovno otvara restoran.

Kunićeva tužba za povratom imovine godinama se povlačila po karlovačkom sudu. Istovremeno je zaštitu tražio i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, koji presuđuje u njegovu korist, naloživši da mu se zbog kršenja prava mirnog uživanja vlasništva i prava na suđenje u razumnom roku, isplati odšteta od 19 i pol tisuća eura.

U kuću se konačno vraća u prosincu 2003. godine, no deložirani Petrović odmah podiže protutužbu, tražeći da mu se nadoknade sva ulaganja za vrijeme korištenja. Općinski sud u Karlovcu lani je presudio kako Kunić Petroviću mora vratiti 400 tisuća kuna s kamatama. Žalba Županijskom sudu donosi još drakonskiji rasplet; mora mu vratiti 495 tisuća kuna za ulaganja, 130 tisuća kuna sudskih troškova i kamate. Ukupni iznos je 1,3 milijuna kuna.

'Petrović je godinama zarađivao od restorana, a sudu nije predočio nikakve račune za obnovu', kazao je Kunić.