KOSOR PODUČAVA

'Vlastite ambicije treba staviti u službu države'

24.06.2011 u 20:07

Bionic
Reading

U ovom trenutku i nije važno tko će potpisati pristupni ugovor s Europskom unijom, kazala je premijerka Jadranka Kosor nakon povratka iz Bruxellesa, ali nije propustila priliku ponoviti uvjerenost da će to biti baš ona, kao ni izbjeći odgovor o datumu izbora

'Uvjerena sam da ću to biti ja, ali tko će potpisati pristupni ugovor u ovom je trenutku i nevažno', rekla je Kosor, gostujući u HTV-ovom središnjem Dnevniku, a ranije i na RTL-u u središnjoj informativnoj emisiji te televizije. U oba slučaja na pitanja o datumu izbora, ni ovaj se put nije konkretno izjasnila, nego je samo ponovila da će se o tome dogovoriti vladajuća koalicija, a razgovora o tome bit će sljedećega tjedna.

'Važno je da sve bude u interesu Hrvatske i da svatko od nas, pogotovo mi koji vodimo stranke i koji smo aktivni u političkom životu, sve svoje vlastite ambicije stavimo prije svega u službu države i da nijedna partikularna ambicija i stranački interes ne bude ispred državnog interesa', rekla je Kosor HTV-u po povratku iz Bruxellesa, gdje su čelnici Europske unije službeno objavili završetak pregovora s Hrvatskom koja treba postati punopravna članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine.

Kosor je još jednom čestitala građankama i građanima RH na završetku pregovora, kao i svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos tom procesu, te onima koji su vjerovali da taj pregovori mogu biti završeni do kraja lipnja, a istaknula je da se već dulje vrijeme intenzivno radi na pripremi pristupnog ugovora te naglasila: 'Mislim da taj posao, što se Hrvatske tiče, može biti relativno brzo obavljen'.

Pokušavajući objasniti na RTL-u što će ulazak u EU značiti za hrvatske građane, Kosor je rekla: 'Više ništa nije isto niti ne može biti isto. Ulaskom u Europsku uniju nam se otvara tržište od 500 tisuća ljudi, poglavito u gospodarstvu. Puno je toga što dobivamo, ali ćemo isto tako morati i dati'.

'Mislim da ćemo do samog trenutka kada postanemo članica odraditi veliki posao i gospodarski osnažiti. Vjerujem da ćemo po pitanju BDP-a zabilježiti rast koji smo planirali u ovoj godini. Isto tako, ima i drugih trendova vezanih za potrošnju. Industrijska proizvodnja raste, a vjerujem da ćemo imati i dobru turističku sezonu. Sve to jest na tragu izlaska iz krize', rekla je Kosor, te izrazila uvjerenje da će građani na referendumu respektabilno glasovati za ulazak u EU.