sve veći problem

Vlasti u Bihaću upozoravaju na priljev migranata uz granicu s Hrvatskom

02.06.2020 u 14:16

Bionic
Reading

Pritisak ilegalnih migracija na granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske sve je veći, jer više od stotine migranata svakodnevno stiže na područje Unsko-sanske županije, upozorio je u utorak policijski glasnogovornik

Problem postaje sve veći s popuštanjem restriktivnih mjera koje su bile na snazi do kraja svibnja zbog suzbijanja epidemije koronavirusa. Autobusi za Bihać puni su ilegalnih migranata koji žele nastaviti put ka Hrvatskoj i dalje prema bogatim članicama Europske unije.

U tom gradu i drugdje u županiji nema mjesta u migrantskim centrima i sve više ljudi boravi na otvorenom i u improviziranim skloništima.

"Kako je u posljednjih sedam dana ponovo uspostavljen autobusni međugradski prijevoz na područje županije u prosjeku stiže između 100 i 150 novih migranata", kazao je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić, prenosi agencija Fena.

Dodao je da policija nastoji kontrolirati njihovo kretanje i provjerava ih pri dolasku, a kod nekih su pronašli identifikacijske kartice izdane u migrantskim centrima kod Sarajeva.

Predsjednik lokalne vlade Mustafa Ružnić strahuje da će stanje biti još gore nakon što je ostavku podnio ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, pa će se morati nositi s novim migrantskim valom.

"Ponovo ćemo imati krizu u tijelima BiH koja upravljaju migracijama", kazao je Ružnić za televiziju N1.

Upozorio je da bi građani na tom području mogli preuzeti stvar u svoje ruke, organizirati masovne prosvjede i potjerati migrante na granicu s Hrvatskom.