IZBORNO POVJERENSTVO ODLUČILO

Vlast u Federaciji BiH izabrana nezakonito

24.03.2011 u 16:51

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) nepravomoćnom odlukom donesenom u četvrtak poništilo je prošlotjedni izbor predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH, potvrdila je predsjednica tog tijela Irena Hadžiabdić

Odlukom koja nije donesena jednoglasno SIP je konstatirao kako je izbor Živka Budimira za predsjednika FBiH, a Svetozara Pudarića i Mirsada Kebe za dopredsjednike bio protuzakonit, jer je taj postupak proveo Dom naroda federalnog parlamenta koji još nije konstituiran sukladno odredbama izbornog zakona.

"Utvrđuje se da izbori za Dom naroda parlamenta FBiH nisu provedeni u svih deset županija sukladno odredbama izbornog zakona pa nisu bili ispunjeni ni uvjeti za njegovo konstituiranje. Naša druga odluka je da se poništava izbor predsjednika i dva dopredsjednika FBiH jer smo utvrdili da ovaj izbor u parlamentu FBiH nije proveden sukladno izbornom zakonu BiH. Treća je pak odluka da se županijskim skupštinama koje još nisu provele izbore (za Dom naroda) nalaže da žurno zakažu sjednice i to učine", kazala je Hadžiabdić novinarima u Sarajevu.

Ona je objasnila kako će odluka SIP-a u petak biti službeno dostavljena zainteresiranim stranama koje onda u roku od dva dana mogu uložiti priziv Sudu BiH. Prizivno vijeće suda konačnu i obvezujuću odluku prema zakonu mora donijeti u roku od tri dana.

"Današnje odluke nisu pravomoćne", istaknula je Hadžiabdić

Prigovor SIP-u na izbor novih čelnika Federacije BiH su među ostalima uložili ranija predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović

Predstavnici koalicije predvođene Socijaldemokratskom partijom (SDP), koja je prošlog tjedna uspostavila izvršnu vlast u Federaciji BiH bez sudjelovanja HDZ BiH i HDZ 1990., ranije su najavili kako neće poštovati odluku SIP-a te kako će postupati isključivo sukladno zaključcima koje o cijelom slučaju donese Ustavni sud FBiH.

Taj je sud već zatražio očitovanje federalnog parlamenta o načinu izbora čelnika entiteta i nove federalne vlade no sjednica na kojoj bi se slučaj razmatrao još nije zakazana.

HDZ-OVI MINISTRI POZDRAVILI ODLUKU POVJERENSTVA

Petorica ministara iz dva HDZ-a BiH izvijestila su kako neće predati ministarske resore kojim upravljaju pozdravljajući odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH koji je osporio imenovanje nove federalne vlasti na zahtjev predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto

"Smatramo da se primopredaja dužnosti dopremijera Vlade Federacije BiH i ministara financija kao i ostalih ministarstava ne može izvršiti sve dok ovlaštene institucije ne donesu konačnu odluku o prigovorima", navodi se u zajedničkom dopisu Vladi Federacije BiH koju je potpisalo pet hrvatskih ministara iz dva HDZ-a a koji je dostavljen i medijima u Mostaru.

Dodaje se kako je 'imenovanje nove vlade provedeno suprotno ustavu Federacije BiH i Izbornom zakonu BiH'.

Pri tome su ministri naveli i da ih je predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto prije izvijestila da ne napuštaju resore dok se ne završi proces preispitivanja ustavnosti i zakonitosti izbora predsjednika Federacije BiH i nove vlade.

"Nadam se da će svi poštivati odluke državnih institucija te se držati slova zakona i ustava na što smo prigovarali. Odluka SIP-a nam ulijeva nade da će se svi držati Ustava i zakona", rekao je za medije u Mostaru potpredsjednik vlade i ministar financija Vjekoslav Bevanda