OPET MUČKI NAPAD NA PSE?

Vlasnici pasa s područja Maksimira - oprez!

15.02.2013 u 16:57

Bionic
Reading

Prema dojavama zabrinutih građana od jutros je na području Maksimira u barem dvije veterinarske stanice na tom području stiglo dvadesetak pasa sa sličnim ili potpuno istim simptomima. Prvo se, kako saznajemo iz pouzdanih izvora sumnjalo na organofosfate pa su psi tretirani atropinom. Nijedan od nesretnih četveronožaca nažalost na atropin nije reagirao. Odmah zatim osnovana je sumnja pala na trovanje metaldehidom

'Gotovo je sigurno da se radi o trovanju i upozoravamo sve vlasnike pasa da dobro otvore oči i ne daju svom psu pojesti bilo što na ulici', rekla nam je doktorica veterine s područja Maksimira. Kako tvrdi, iz nekoliko je izvora čula da su psi jeli 'neke crvene kuglice' koje su očito zatrovane metaldehidom, kojem, kao ni većini nervnih otrova, nema protulijeka. Kuglice su, tvrde očevici jako privlačne psima, a netko ih je namjerno ili nenamjerno razasuo po maksimirskom području. Organofosfati se koriste u suzbijanju najezda puževa, ali, tvrdi veterinarka s kojom smo razgovarali – 'isključena je mogućnost da bi ovo bila posljedica nečeg što su učinile gradske službe, jer smo onjihovim akcijama uvijek pravodobno obaviješteni!'.

Pošto nismo uspjeli dobiti glasnogovornicu Veterinarskog fakulteta, a prema najnovijim odredbama zakona o javnom informiranju, to je obvezno, nitko od kontaktiranih nije se želio, niti mogao imenom predstaviti. Međutim, u situaciji kao što je ova, u kojoj je brzina 'puštanja' informacije od presudnog značaja, neki savjesni veterinari su se sami javili u našu redakciju te zamolili da objavimo ovo upozorenje.

Dakle, svim vlasnicima pasa s maksimirskog područja preporuča se da dobro paze, i najbolje na uzici vode svog ljubimca, te mu nipošto ne dopuste jesti nešto s poda, travnjaka ili iz grmlja. vašegznakovima trovanja. Trenutno raspolažemo samo informacijom da je priljev pasa s ovim simptomima na maksimirskom području neuobičajeno visok, samo od jutros već je dvadesetak pasa završilo na 'hitnoj' a pošto se radi o otrovu koji napada živčani sustav, svi su u prilično lošem stanju, a najviše što se za njih može napraviti, liječiti je simptome: tremor, slinjenje, crvenilo i suzenje očiju i slično.'Jedna od posljedica je i povraćanje, ali to je u ovom slučaju čak i poželjno', napomenula je doktorica veterine.