POBUNA U BARBARIGI

Vlasnici apartmana ogorčeni – sezonski parking 2.280 kuna

27.06.2013 u 12:49

Bionic
Reading

S početkom ljeta i valom turista, mnoga manja mjesta muku muče kako riješiti problem parkiranja. No da je naplata parkinga itekako isplativ biznis, dosjetili su se u Turističkom naselju Barbariga, gdje je početkom svibnja osnovana tvrtka B parking d.o.o. koja je preuzela na sebe održavanje i upravljanje parkiralištima

Međutim, Odluka o organizaciji naplate i kontrole parkiranja na području turističkog naselja Barbariga, koju je na svojim web-stranicama objavilo ovo trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću i 20 tisuća kuna temeljnog kapitala, šokiralo je brojne vlasnike apartmana. Naime, parking, za koji su mislili da ide uz kupljeni apartman, došao je pod režim naplate novog trgovačkog društva.

Situacija oko vlasništva parkirališnih mjesta u Barbarigi nejasna je, pa već niz godina traje borba između pojedinih vlasnika apartmana i pulske tvrtke G.U. Barbariga, koja je svojevremeno kupila zemljište od Hrvatskih šuma i bivše općine Pula za gradnju tog apartmanskog naselja nedaleko Vodnjana. Apartmani su se, kao što je slučaj u mnogim mjestima diljem Jadrana, i više puta prodavali pa danas tek rijetki 'prvi' vlasnici imaju ugovore kojima mogu potvrditi da im uz apartman pripada i parkiralište, što praktično znači da svatko tko ne može dokazati da ima vlastito parkiralište, plaćati će B. parkingu tijekom ljetovanja, od 1. lipnja do 30. listopada, parkiranje po cijeni od pet kuna po satu ili 130 kuna za dnevnu parkirališnu kartu, a za mjesečnu trebat će izdvojiti čak 600 odnosno 2.280 kuna za sezonsku.

'To je ludilo. Radi se o tome da odjednom žele vlasnicima apartmana naplatiti parkirališta koja su bila javna, a sad su navodno privatna. Postavili su čak i kiosk gdje se može kupiti parking karta, no potom su ga zatvorili. Vlasnici apartmana bi još i pristali plaćati parking po nekoj razumnoj cijeni, no taj privatnik je postavio cijenu koja je apsurdna. Atmosfera je napeta. Ljudi su došli odmoriti se, a ne bavit se takvim stvarima', kazao je Radoslav Kavan, koji u turističkom naselju Barbariga ima apartmane za iznajmljivanje. Upravo danas ga je za retrovizorom automobila dočekala uplatnica B. parkinga u iznosu dnevne karte parkinga, premda je kiosk gdje bi se mogla kupiti parkirališna karata bio zatvoren. Također, kaznu u visini jednodnevnog parkiranja, dobili su i njegovi gosti pa je, kako nam kaže, kao vlasnik turističkih apartmana nezadovoljan nastalom situacijom.


'Imam dva apartmana u Barbarigi, ali jednostavno morat ću se prestati baviti iznajmljivanjem. Mnogi vlasnici apartmana, među kojima ima i Slovenaca i Čeha, također su nezadovoljni i smatraju da je sve to svojevrsni pritisak na vlasnike kako bi kupili parkirališta. Svojevremeno su ih nudili po cijeni od tri tisuće eura', rekao je Kavan, ponajviše ogorčen zbog 'ludih cijena' parkinga u Barbarigi, dok istovremeno u istarskom Novigradu dnevna karta ne košta 130, već samo 30 kuna.

Gradonačelnik Vodnjana Klaudijo Vitasović kazao je kako se u Gradu Vodnjanu protive ovakvom načinu naplate parkiranja, koje smatraju i nezakonitim. 'To je prestrašno. Po meni je to pritisak na vlasnike apartmana da te parkinge otkupe', smatra vodnjanski gradonačelnik dodajući kako nažalost Grad Vodnjan nema financijska sredstva za otkup parkirališnih mjesta, za što bi trebala barem tri proračuna.
'Naplata u naselju Barbariga u suprotnosti je sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i s Odlukama Grada Vodnjana pa će, shodno tome, Grad Vodnjan poduzeti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se zaštitili interesi Grada Vodnjana i vlasnika nekretnina u naselju Barbariga', kazao je Vitasović.

Kako je objasnio, namjera B. parkinga d.o.o. da parkiranje organizira na zemljištu u većinskom vlasništvu trgovačkog društva G.U. Barbariga d.o.o., pri tom tvrdeći da se radi o privatnom vlasništvu, nije od nikakvog značaja. Naime, Odlukom o komunalnom redu Grada Vodnjana, članak 2, izričito je određeno da su javne površine sve koje su neovisno o vlasničkom statusu namijenjene za korištenje neodređenom broju osoba. Kao javna površina, istim člankom tako su naznačene i prometne površine, konkretno parkirališta.

'Zakonom o sigurnosti prometa na cestama je izričito određeno da nadzor parkiranja vozila na mjestima na kojima je parkiranje vremenski ograničeno obavljaju pravne osobe koje odrede jedinica lokalne samouprave. S obzirom na to da Grad Vodnjan nije donio Odluku kojom bi se na prostoru Barbarige omogućila naplata parkiranja od strane B. Parkinga d.o.o., proizlazi da bi obavljanje takve djelatnosti od njihove strane bilo u direktnoj suprotnosti sa Zakonom.

Osim toga i člankom 15. Odluke o uređenju prometa na području Grada Vodnjana određeno je da javno parkiralište na kojem se obavlja naplata, kao i visina naknade za parkiranje, utvrđuje gradonačelnik', kazao je Vitasović, koji kao gradonačelnik Grada Vodnjana nije odredio lokaciju u naselju Barbariga kao mjesto javnog parkirališta na kojem bi se obavljala naplata, što znači da je naplata parkinga u Barbarigi u suprotnosti i s odlukom Grada Vodnjana.

Iz B. parkinga su pak, putem priopćenja direktora Miroslava Morače objavljenog na webu tvrtke, ustvrdili da Grad Vodnjan nema ovlasti 'da dozvoljava ili zabranjuje obavljanje bilo kakve djelatnosti na nekretninama u privatnom vlasništvu', pri čemu se napominje i kako se naplata parkiranja kao i sve popratne djelatnosti neće odgađati. Očito će naplata parkinga u ovom turističkom naselju dobiti epilog na sudu.