tragedija u andraševcu

Vlasnica doma u kojem je izgorjelo šestero ljudi osuđena na 4 godine i šest mjeseci zatvora

01.07.2021 u 12:35

Bionic
Reading

Gabrijela Čičković, vlasnica Doma za starije i nemoćne 'Zelena oaza' u Andraševcu koji je izgorio u požaru zbog kvara na kalorirefru, a u vatrenoj stihiji život je izgubilo i šest korisnika, nepravomoćno je osuđena na zagrebačkom Županijskom sudu na 4 godine i 6 mjeseci zatvora

Gabrijela Čičković na objavu presude nije došla jer nije ni morala, a u kaznu će joj biti uračunat i 21 dan koji je provela u istražnom zatvoru, piše Jutarnji list.

Nikakva to nije utjeha obiteljima tragično preminulih Ivke Špoljarić (90), Darinke Bekina (81), Jelene Bogović (103), Božidara Bertola (69), Božene Lovrenčić (85) i Danice Kovačić od kojih su neki postavili imovinsko-pravni zahtjev.

Na prošlom ročištu početkom tjedna Čičković je, gušeći se u suzama iznijela obranu i odgovarala na pitanja odvjetnika Igora Cišpera.

'Jako mi je žao što se sve to dogodilo. Teško mi je i ispričavam se još jedanput obiteljima stradalih. Svi štićenici su bili dio moje obitelji.', rekla je, između ostalog, Čičković. 

Kazala je kako je znala svakoga poimence, bila u kontaktu s obiteljima te da su je svi mogli zvati 24 sata dnevno. Objasnila je kako su mali objekt u kojem su poginuli, bio napravljen uredno, za njihovu kćer koja se udala pa su ga prenamijenili za korisnike. Sporni kalorirfer, otkrila je, osobno je kupila 1. prosinca 2019. u KTC-u. 

Tijekom suđenja svjedočila je njegovateljica Zdenka P. koja je ispričala da su joj smjene u Domu trajale po 12 sati te da je samo radila noćnu smjenu, bez ugovora o radu i za to je primala 3000 kuna. Otkrila je i da je u većoj zgradi bio smješten 21 korisnik a u manjoj kućici njih šestero.

Tužiteljstvo Čičković tereti da je tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Andraševcu.

Potom je, kao predstavnica obiteljskog doma za starije i nemoćne, bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, proširila profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba na stambeni i pomoćni objekt u Andraševcu. U stambeni objekt smjestila je još 12 korisnika, dok je u pomoćni objekt odnosno preuređeno spremište, izgrađeno od drveta i cigle, smjestila još šest starijih te teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući, udaljenoj oko 700 metara, Čičković se tereti da je propustila teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu.

Kada je u pomoćnom objektu tijekom noći 11. siječnja 2020. između 4,10 i 4,55 sati došlo do kvara i zapaljenja električnog kalorifera koji se koristio za zagrijavanje prostorija, uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice koja je boravila u stambenom objektu na adresi Dolinska 22, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta. Nesretni korisnici su se ugušili ugljičnim monoksidom nakon čega su njihova tijela i izgorila.