CIRKUS NA KOTAČIMA

Vlak s natpisom 'Kosovo je Srbija' ima novu trasu

18.01.2017 u 14:17

Srpski vlak

Izvor: Pixsell / Autor: Srđan Ilić/PIXSELL

Bionic
Reading

Umjesto od Beograda do Kosovske Mitrovice, srbijanski vlak oslikan freskama iz srpskih manastira i ispisan porukom 'Kosovo je Srbija' na 21 jeziku od četvrtka prometovat će na novoj trasi, od Kraljeva do Požege, najavila je potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture

'Zbog sigurnosti putnika i radnika željeznice odlučila sam da ovaj vlak više ne prometuje na liniji do Kosovske Mitrovice, koja je uvedena na prijedlog i uz financijsku podršku Ureda za Kosovo i Metohiju, ali će zato ovaj vlak s istim interijerom biti uveden u domaći željeznički promet i već sutra prevoziti putnike od Kraljeva do Požege', rekla je Mihajlović za Blic.

Odluku je, kaže, donijela zbog ekonomskih razloga. Napominje da su novi vlakovi plaćeni 100 milijuna dolara pa ne smiju stajati i generirati troškove, već trebaju prevoziti putnike i donositi profit.

Vrhu države predložila je da taj vlak, upravo zbog svega što se događalo proteklog vikenda, ide u što veći broj gradova Srbije.

'Mislim da velik broj građana želi vidjeti i provozati se vlakom od kojega su se toliko uplašile policijske snage Albanaca s Kosova pa su teškim oružjem krenuli na njega', navela je ministrica Mihajlović i podsjetila da je riječ o vlaku u kojemu su motivi kulturne baštine Srba s Kosova, pod zaštitom UNESCO-a, te da 'uopće nije opasan'.