'NI KLIMAVAC, NI MUTAV'

Vlaho Bogišić ulazi u Upravno vijeće Hine

02.10.2009 u 10:56

Bionic
Reading

Hrvatski je sabor u jutrošnjem nastavku zasjedanja kratko razmotrio prijedlog imenovanja poznatog leksikografa i esejista Vlahe Bogišića članom Upravnog vijeća Hine

ZAGREB - Imenovanje je, u ime Kluba HNS-a, pozdravio Goran Beus Richembergh.

"Bogišićevim imenovanjem Hinino Upravno vijeće dobit će čovjeka koji nije šutljivac, klimavac ni mutav, nego će se založiti za jasne principe", ocijenio je Beus Richembergh.

Drugi klubovi nisu sudjelovali u raspravi.

Bogišićevo imenovanje u Upravno vijeće Hine predložila je Vlada, a, nakon što ga Sabor imenuje, u Vijeću će zamijeniti preminulog Srećka Lipovčana.

Zastupnici su raspravili i Izvješće o radu saborskog Odbora za predstavke i pritužbe u 2008., po kojemu je Odbor lani zaprimio i obradio 483 pismene predstavke, primao na razgovor građane te odgovarao na česte telefonske upite.

Iz izvješća proizlazi da su se građani najviše žalili na dugotrajnost sudskih i upravnih postupaka kao i nemogućnost izvršenja pravomoćnih i ovršnih odluka, neizvršavanje presuda Upravnog suda od strane upravnih tijela, na probleme iz područja mirovinskih odnosa i socijalne skrbi, te povrat imovine.

Predsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP) posebno je upozorio na problem dugotrajnosti odgovora kojega od državnih tijela i institucija očekuju građani, izdvojivši slušaj bivše tajnice Sabora Danice Oršić, koja se potužila Odboru da Sabor nije ispoštovao sudsku presudu o naknadi plaće nakon prestanka njezine dužnosti.

Odbor je njezinom nasljedniku predložio da prihvati njezinu inicijativu da se nastali spor riješi nagodbom, ali, istaknuo je Dragovan, na odgovor tajnika Sabora čekalo se godinu i pol dana. "To potvrđuje odnos prema građanima, prema onima koji traže našu pomoć", kazao je.

Danica Horsa (HNS) upozorila je, međutim, da iz izvješća nije jasno koji su to sudovi i jedinice lokalne samouprave na koje se građani žale.

Upozorila je i da se u izvješću navodi da je velik broj predstavki koje se odnose na zdravstvo i socijalnu skrb, ali da nije specificirano o kojim se ustanovama ili osobama radi.

Smatra da je Odbor takva saznanja trebao uputiti nadležnom ministru.

Boris Matković (HDZ) istaknuo je sve manji broj pritužbi građana, kojih je 2004. bilo 2.375, a ove godine svega 483, iz čega zaključuje da su građani zadovoljni.