OSUDA ZA RATNI ZLOČIN

Vlado Trifunović će pravdu potražiti i u Hrvatskoj

10.05.2011 u 21:18

Bionic
Reading

Umirovljeni general Vlado Trifunović najavljuje nastavak borbe za pravdu i svoj ugled i u Hrvatskoj, gdje je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina, piše beogradski B92.

On je prije nekoliko dana postigao dogovor sa srbijanskim pravosuđem koje će mu, nakon što je tužiteljstvo odustalo od daljnjeg gonjenja, isplatiti odštetu od 62.000 eura zbog gotovo dvogodišnjeg boravka u zatvoru gdje je dospio zbog optužbe za 'podrivanje obrambene moći zemlje' jer je u rujnu 1991. s 280 časnika i vojnika napustio varaždinsku vojarnu gdje je bio zapovjednik i predao je hrvatskim snagama.

Nakon odluke Vrhovnog suda Srbije, kojom su generalu i njegovim časnicima prošle godine ukinute presude za izdaju, podsjeća B92, a posebice nakon odluke o odšteti, otvorila se mogućnost revizije postupka pred sudom u Hrvatskoj.

'Presuda u Hrvatskoj može se ukinuti, samo je potrebna volja. Istina, prilike u Srbiji su se promijenile, odnosi dvije države su bolji, ali i dalje imam strah od političkih odluka sudova. Ako moji odvjetnici budu htjeli, spreman sam im dati ovlaštenje da pokrenu postupak za ukidanje presude kojom sam u Hrvatskoj osuđen na 15 godina', ističe umirovljeni general Trifunović dodajući kako ne može 'djeci i unucima ostati u uspomeni kao netko tko je kriv i mora skinuti ljagu sa svog imena', i zbog toga namjerava pokrenuti postupak za ukidanje presude u Hrvatskoj, ali i zbog optužnice u Sloveniji.

'Trifunović kaže i da s odvjetnikom Nobilom nema kontakta već pet godina, da je od njegovih kolega, kada ge je pokušavao kontaktirati, doznao da je zauzet obranom hrvatskih generala pred Haaškim sudom, da je zatim doznao i kako je on navodno isključen iz Odvjetničke komore', piše B92.