ZADOVOLJNI NOBILO I ŠERIĆ

Vladina odluka mogla bi spasiti Polančeca i Mravka

13.01.2011 u 16:07

Bionic
Reading

Izmjenama Zakona o tržištu električne energije Vlada je možda opet upalila svjetlo Damiru Polančecu i Ivanu Mravku, smatraju njihovi odvjetnici

Polančeca kao bivšeg potpredsjednika Vlade i Mravka kao bivšeg šefa Uprave HEP-a te Ivana Koštana kao bivšeg predsjednika Uprave šibenskog TLM-a istražuje se zbog prodaje struje po povoljnijim cijenama.

Struja je, naime, sukladno ugovoru bila prodavana TLM-u po posebnoj cijeni, a zatim ju je TLM po istim uvjetima prodavao mostarskom Aluminiju, koji mu je zauzvrat prodavao aluminij.

Vladinim dopunama situacija se mijenja utoliko što ugovor zbog kojeg se istraživalo Polančeca postaje dio zakona, a HEP će, ne preko TLM-a, nego izravno struju prodavati mostarskom Aluminiju.

Ovakav obrat mogao bi imati pozitivan utjecaj na slučajeve Polančeca i Mravka, nadaju se njihovi odvjetnici Branko Šerić i Anto Nobilo

Šerić kaže da 'mora vidjeti pravni osnov, ali da smatra kako bi ova Vladina odluka mogla imati životne reperkusije na njegovog klijenta Mravka u ovom slučaju. Doduše, pravo i život se ponekad razilaze, ali ipak… Naime, pravilo je da se primjenjuje blaži zakon'.

Nobilo je zadovoljan jer ističe da se 'sad pokazuje ono na što je Polančec upozoravao od samog početka, a to je da je istraga vršena zbog ugovora koji nije mogao potpisati bez razmatranja i odobravanja vrha HDZ-a i Vlade, dakle kao političku odluku'.

Sada je ugovor postao dio zakona, a Nobilo smatra da to pokazuje 'kako je Polančec, što je sad shvatila i Vlada, radio u okviru mogućnosti, pa joj je postalo jasno da bi tako optužila i samu sebe'.

Svojedobno se spominjalo da su Polančecov nasljednik, ministar gospodarstva Đuro Popijač te Mravkov nasljednik, šef uprave HEP-a Leo Begović odbijali potpisati taj ugovor jer je zbog toga prethodnik završio u Remetincu.

Nobilo pak kaže da je 'Vlada spoznala kako život traži rješenja i odlučila stvari riješiti zakonom, jer njega treba usvojiti Sabor, a Bajić (glavni državni odvjetnik) ne može cijeli Sabor poslati u Remetinec'.

Kako će se to pak odraziti na Polančecov slučaj, Nobilo kaže da 'ne može reći, ali da su zadovoljni jer se ipak pokazuje da je faktički bio u pravu te da se sad sve pokazuje apsurdnim, pogotovo kad se zna da je Polančec zbog toga bio i u istražnom pritvoru, zbog čega se može i žaliti'.

Hoće li, 'ipak je još prerano reći, kao i išta o daljnjem razvoju situacije', zaključio je Nobilo.