ŽESTOKA KRITIKA

'Vladin prijedlog je smijurija. Povećajte minimalac na 5000 kuna!'

05.12.2017 u 17:37

Bionic
Reading

Raspravu o izmjenama Zakona o radu saborski zastupnik Ivan Lovrinović (PH) iskoristio je kako bi upozorio na loše uvjete rada u Hrvatskoj i predložio povećanje minimalne plaće na 5000 kuna, pri čemu je Vladin prijedlog povećanja ocijenio "čistom smijurijom"

"U Zakon o radu treba unijeti problem minimalca. Tko može više živjeti od 2600 kuna? Treba podići minimalac, ali ne za 174 kune, što je obična smijurija i što se predlaže ovih dana, već na 5000 kuna", kazao je Lovrinović.

Dodao je da stranka Promijenimo Hrvatsku neće podržati izmjene Zakona o radu jer smatra da se radi isključivo o prenošenju EU direktive vezano za pomorce, pa neće donijeti bolji život hrvatskim radnicima.

Lovrinović  poziva zato sindikate i poslodavce na izradu novog Zakona o radu koji bi bolje zaštitio prava radnika, posebice mladih, majki i obitelji s djecom. Novi bi zakon, kazao je, osim radničkih prava i minimalne plaće, trebao urediti pitanje rada nedjeljom, te na određeno vrijeme.

"Od 2000. do 2008. na 100 zaposlenih bilo je 13 radnika na određeno, a u proteklih godinu do dvije dana na 100 novozaposlenih dolazi čak 60 radnika na određeno vrijeme. To je nemoralno i neprihvatljivo", istaknuo je Lovrinović.

  • +4
Novac kune Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Saborski zastupnici, oporbeni i vladajući, u utorak poslijepodne podržali su konačne izmjene Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, kojima bi se olakšalo i ubrzalo pronalaženje smještaja za azilante i osobe pod supsidijarnom zaštitom.

Pomoćnik ministara unutarnjih poslova Žarko Katić kazao je da se Hrvatska obvezala na dijeljenje tereta izbjegličke krize i prihvaćanje 1433 izbjeglica iz zemalja EU-a, odnosno 150 iz Turske, a dosad je u našu zemlju premješteno 81 osoba iz drugih EU zemalja  i 40 iz Turske.

Sabor sjednicu nastavlja u srijedu.