SUKOB TITANA

Vladimir Šeks: Predsjednik Milanović mi ide na jetra!

03.08.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i jedan od pisaca hrvatskog Ustava Vladimir Šeks pohvalio je Vladu i SDSS zbog dogovora oko dolaska predstavnika Vlade u Knin i Grubore na svečanosti povodom obljetnice Oluje i zločina nad Srbima. Pohvalio je i predsjednika Zorana Milanovića zbog odluke da odlikuje postrojbe HVO-a, no oštro ga napao njegove kritike Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji je nazvao 'paradržavnim tijelom'

'Bilo bi preciznije da potpredsjednik Vlade Milošević i SDSS izrijekom jasno navedu da dolazak na obljetnicu Oluje znači odricanje od upornog ponavljanja koja dolaze iz Srbije, od Vučića i nekih političara u Hrvatskoj, da je Oluja bila etničko čišćenje', precizirao je Šeks na televiziji N1.

Pozdravio je i odlazak Tome Medveda u Grubore riječima:

'Dobra je poruka da će 25. kolovoza potpredsjednik biti na komemoriranju civilnih žrtava, šest pobijenih staraca. To je jedna dobra i izvrsna gesta hrvatske vlade, hrvatske države, da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama. To je bio eksces, nije bio djelo Hrvatske vojske ili hrvatske politike', rekao je.

  • +114
Proslava izborne pobjede u stožeru HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

On je potom pohvalio odluku predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje postrojbe HVO-a koje su sudjelovale u vojnim akcijama u Hrvatskoj:

'Bez obzira što ja mislio o predsjedniku Milanoviću i njegovom poimanju politike i zadiranju u Ustav, ovo je njegova dobra odluka i ja je pozdravljam'.

No, za Milanovićevu kritiku Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kao 'paradržavnog tijela', s funkcijama koje su, kako kaže, protuustavne, te za to što je predsjednik rekao da mu Stožer "ide na živce", Šeks nema lijepe riječi.

'Meni on ide jako na živce. I na jetra mi ide', kazao je Šeks, a onda je pojasnio zašto tako misli:

'Predsjednik ima pravo i dužnost pokrenuti pred sudom postupak za ocjenu ustavnosti, pa tako i djelovanja i ustrojstva ovog Stožera. Ne može on sebi uzurpirati pravo da je iznad Ustavnog suda, iznad Sabora i iznad Vlade. On ne može prejudicirati da je to (NSCZ) paradržavno tijelo'.