MANIPULACIJE OKO TRANSKRIPATA

'Vladi su odgovarali napadi na Mesića'

22.04.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Kako bi se zaustavilo bespotrebno prepucavanje tko je dostavio zapise s brijunskog sastanka Haškom sudu, vlast mora pod hitno pokrenuti istragu je li poštovana zakonska procedura u suradnji s Haagom, ističu politički analitičari

Povratak Stjepana Mesića iz Kine mnogi su s nestrpljenjem očekivali jer se bivši predsjednik dosad nije očitovao o napadima da je on glavni krivac što su generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni. I Mesić ih nije iznevjerio.

Tko je više 'Haag friendly'?

Optužbom da je Tomislav Karamarko, trenutni ministar unutarnjih poslova i bivši šef POA-e, taj koji je u Haag poslao zapise s famoznog brijunskog sastanka dodatno je raspirio prepucavanja tko je bio najviše prijateljski nastrojen prema Haagu među bivšom i sadašnjom političkom garniturom.

Ima li ta rasprava smisla i sugerira li se njome da je sve inkriminirajuće dokumente pred haškim sucima trebalo zatajiti, pitali smo politologa Bertu Šalaja i političkog analitičara Višeslava Rosa

'Dokumenti su u svakom slučaju trebali biti poslani na sud jer se Hrvatska na to zakonski obvezala. Međutim, treba se istražiti da li je prilikom toga poštovana zakonska procedura. Nitko u tom slučaju ne bi smio biti sveta krava. Ako je netko kriv, treba odgovarati, bez obzira bio to Karamarko, Mesić ili netko treći', jasan je Šalaj, prodekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Hrvatskoj je potrebno da se to napravi, naglašava on, kako bi se konačno mogla okrenuti budućnosti i onome što nas čeka, a to je žalbeni postupak u slučaju osuđenih generala, ali i izvlačenje iz teške ekonomske i političke krize

Vlada je trebala zaštititi bivšeg predsjednika

'Nenormalno je da se ljude proziva da su izdajnici na temelju trača i insinuacija. Ne smije se dozvoliti da haška presuda raspiri nacionalnu mržnju i podijeli građane. Zbog toga je bitno zaustaviti prepucavanja i provesti istragu', ističe još jednom Šalaj.

Slično razmišlja i Raos, koji predlaže da premijerka Jadranka Kosor i bivši predsjednik Mesić zajedno sjednu za stol i 'usklade priču'

'Ovo nas ne vodi nigdje. Vlada je trebala i prije reagirati i očitovati se o napadima na bivšeg predsjednika i optužbama da je izdajnik. Ne toliko zbog samog Mesića, već zbog institucije bivšeg predsjednika koju je sama ustanovila', mišljenja je Raos.

'HDZ želi izvući SDP na čistinu'

Međutim, Banski dvori nisu reagirali, kaže on, jer im je odgovaralo da oni ne budu u fokusu napada braniteljskih udruga. Sad nastalu štetu i narušene odnose pokušavaju sanirati prijedlogom da se zaštita branitelja uređuje ustavnim zakonom, zaključuje Raos.

Politolog Šalaj također smatra da je Vlada trebala zaštititi instituciju bivšeg predsjednika, dok u njezinom prijedlogu da branitelje stavi u Ustav ne vidi ništa sporno. Međutim, ističe da je izrazito nekorektno to pokretati na kraju mandata.

'Jasno je da je predizborna kampanja počela. HDZ želi izvući SDP na čistinu i plan mu je da to bude glavna tema predizborne kampanje, a ne ključne stvari, kao što su gospodarska kriza i korupcija. O braniteljima bi se trebalo razgovarati nakon izbora', poručuje Šalaj.