STAZIĆ U SABORU

Vladajući žele prikriti istinu o vojnim kamionima

30.06.2009 u 10:38

Bionic
Reading

Parlamentarna većina želi prikriti istinu o spornoj nabavci vojnih kamiona, ustvrdio je danas predsjednik Istražnog povjerenstva za nabavku vojnih kamiona u prosincu 2004. Nenad Stazić (SDP), podnoseći Hrvatskom saboru izvješće o radu povjerenstva. Potpredsjednik istražnog povjerenstva za vojne kamione Emil Tomljanović (HDZ) rekao je pak kako u nabavci vojnih kamiona nije bilo nezakonitih radnji niti je oštećen državni proračun

Stazić je istaknuo da oporbeni dio povjerenstva (SDP i HNS) ne prihvaća zaključak većine (HDZ i HSS) da izravnom pogodbom o nabavci kamiona s tvrtkom Eurokamioni, odnosno ugovorom koji je potpisao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević, državni proračun nije oštećen, već da su ostvareni partnerski ciljevi za ulazak Hrvatske u NATO.

Stazić se u ime oporbenih članova povjerenstva usprotivio i stavu većine u povjerenstvu da je nabavka 39 kamiona samo dio Rončevićevih zasluga za ispunjavanje NATO standarda i za ulazak Hrvatske u taj obrambeni savez.

'Članovi povjerenstva iz parlamentarne manjine mogu samo zaključiti da se u radu povjerenstva nije htjelo doći do istine, da se istina prikrivala odbijanjem da se saslušaju svi svjedoci, zatvaranjem sjednica za javnost i ovakvim zaključkom većine', naglasio je.

Stazić je članove povjerenstva iz parlamentarne većine prozvao za da su svoj zaključak donijeli na 'fantomskoj sjednici', budući da je on kao predsjednik sjednicu ranije prekinuo, a većina se nekoliko dana kasnije sama sastala i donijela zaključak, predstavljajući ga kao zaključak povjerenstva.

'To je kao da vi zaključite sjednicu Sabora, a zastupnici ostanu u klupama i nastave raspravljati i donositi zakone. Posve je jasno da takvi zakoni ne bi imali pravnu snagu, a upravo se to dogodilo', poručio je.

HDZ-ovci su zaključili da je njihov bivši ministar Rončević nevin

Nakon što je vidio taj zaključak, odlučio je, kaže, sazvati još jednu sjednicu s prijedlogom da predsjednik države, na temelju stava većine u povjerenstvu o Rončevićevim zaslugama o nabavci kamiona, odlikuje bivšeg ministra obrane i danas zastupnika HDZ-a. No, na tu se sjednicu članovi iz parlamentarne većine nisu odazvali pa sjednica nije ni održana.

'Ne sumnjam da bi predsjednik Mesić prihvatio takav prijedlog, samo ne znam kojim bi veleredom odlikovao Rončevića', rekao je Stazić, koji je želio predložiti i da Hrvatska Rončevića preporuči za pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za nabavku.

Zaključak HDZ-a i HSS-a da se MORH na kamione marke Iveco iz tvrtke Eurokamioni odlučio jer ta tvrtka ima NATO certifikat Stazić je usporedio s 'otkrićem antibiotika u medicini'.

'Hrvatska mora upozoriti ostale članice NATO-a da koriste samo Iveco kamione i to preko Eurokamiona jer samo ta tvrtka ima NATO certifikat', poručio je.

Stazić je naglasio kako su oporbeni članovi povjerenstva, u izdvojenom mišljenju na zaključak većine, utvrdili da je Rončević unaprijed odlučio sklopiti ugovor samo s Eurokamionima, da razloge zašto je ta tvrtka odabrana kao najpovoljnije nigdje nije obrazložio, jer, kako je rekao, Eurokamioni ni nisu imali najpovoljniju ponudu.

To je, istaknuo je Stazić, utvrdila i Državna revizija, ali taj svoj zaključak, kazao je, nije stavila u izvješće koje je uputila Saboru, već se sve doznalo iz medija.

Potpredsjednik istražnog povjerenstva za vojne kamione Emil Tomljanović (HDZ) rekao je danas kako u nabavci vojnih kamiona nije bilo nezakonitih radnji niti je oštećen državni proračun.

'Istražno povjerenstvo je nakon analize svih relevantnih dokumenata i svjedoka zaključilo da u predmetnoj nabavci nije bilo nezakonitih radnji niti je oštećen državni proračun', rekao je Tomljanović u Saboru, predstavljajući zaključak članova povjerenstva koji predstavljaju parlamentarnu većinu.

Dodao je da se izborom i brojem nabavljenih vozila kanilo ispuniti partnerske ciljeve NATO-a.

Istupajući u ime članova povjerenstva iz reda vladajuće većine, Tomljanović je naglasio, pozivajući se na izvješća državne revizije i policije, odnosno na svjedočenja glavne državne revizorice Šime Krasić i bivšeg ravnatelja policije Vladimira Fabera pred povjerenstvom, da 'u nabavci kamiona nije bilo nepravilnosti'.

Tomljanović je citirao Fabera koji je pred povjerenstvom rekao kako bi se, da su došli do osnovane sumnje da je bilo koja osoba počinila kazneno djelo, odlučili za formu kaznene prijave, a ne za opće izvješće DORH-u.

Naglasio je i da je Glavni stožer OS RH svojim dopisom iz studenoga 2004. odredio proizvođače koji zadovoljavaju 'partnerske ciljeve NATO saveza', a to su bila samo dva ponuđača (Iveco i Mercedes).

Dopis Glavnog stožera ključni je dokument jer se tu vidi da su od osam ponuđača ostala samo dva, dok su druge ponude odbijene, rekao je Tomljanović.

Dodao je i da je povjerenstvo odbilo sve zaključke v.d. glavnog vojnog inspektora generala Joze Miličevića koji je u svom nadzoru utvrdio da je prilikom nabavke kamiona državni proračun oštećen za 14,8 milijuna kuna. I sam je Miličević, upozorio je Tomljanović, u zaključku izvješća o kontroli koju je proveo rekao da mu nisu bili dostupni svi dokumenti, jer bi u protivnom njegov zaključak mogao biti drukčiji.

'Čudi onda zaključak o preplaćenosti', rekao je Tomljanović i dodao da glavni inspektor nema zakonske ovlasti nadzirati postupak javne nabave u MORH-u, jer je ministarstvo nadređeno Glavnom stožeru.