LIJANOVIĆ O ISTRAZI

'Vladajuća šestorka želi me disciplinirati'

03.07.2013 u 18:44

Bionic
Reading

Dopredsjednik vlade FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović ocijenio je u srijedu u Mostaru da je istraga usmjerena protiv Mesne industrije Lijanovići povezana s političkim pritiscima šest vladajućih stranaka na državnoj razini koje ga nastoje ukloniti s političke scene zajedno s Narodnom strankom Radom za boljitak, čiji je dopredsjednik

Pripadnici više istražnih tijela u BiH u šest gradova provode veliku akciju sprečavanja pranja novca i drugih nezakonitosti, za koje Uprava za neizravno oporezivanje navodi da su teške više desetaka milijuna maraka.

Na konferenciji za novinare u Mostaru Jerko Ivanković Lijanović rekao je da su pripadnici SIPA-e u sjedištu tvrtke Lijanovići u Širokom Brijegu, koja je u njegovom većinskom vlasništvu, izuzeli poslovnu dokumentaciju, ali je odbacio navode da je pretražen njegov ured federalnog ministra u Sarajevu.

'Akcije državnih institucija i pisanje pojedinih medija evidentno su povezani s političkim pritiskom na Narodnu stranku Radom za boljitak, čime me se pokušava disciplinirati', rekao je Jerko Ivanković Lijanović.

Dodao je da iza pritisaka stoji vladajuća šestorka, umjesto da se bavi političkim prijeporima oko presude Sejdić-Finci, rješavanjem jedinstvenog matičnog broja, rješavanjem izvoza proizvoda životinjskog podrijetla i drugim problemima.

Izrazio je uvjerenje da istražna tijela neće podleći pritiscima i zatražiti njegovo uhićenje.

Podsjetio je i da su Lijanovići bili optuženi za poreznu utaju, no da su pred sudom dokazali da ne postoje zloporabe.

U akciji pod nazivom 'Meso', pripadnici državne policijske agencije SIPA-e u suradnji s djelatnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH izuzimaju poslovnu dokumentaciju nekolicine pravnih i fizičkih osoba na području Širokog Brijega, Mostara, Banje Luke, Bijeljine, Sarajeva i Tuzle.

Narodna stranka Radom za boljitak, koju vode braća Lijanovići, dio je vladajućih struktura u Federaciji BiH koje SDP, zajedno s dva HDZ-a i Savezom za bolju budućnost već nekoliko mjeseci nastoji izbaciti iz vlasti.