NACRT PRORAČUNA

Vladajuća koalicija: Nova odricanja u 2010.

09.11.2009 u 20:18

Bionic
Reading

'Tijekom 2010. morat ćemo se odreći svega što nije neophodno', ustvrdila je premijerka Jadranka Kosor nakon večerašnjeg sastanka koalicijskih partnera, dodajući da ni sljedeće godine neće biti besplatnih udžbenika

Proračun za 2010. godinu bit će na razini ovogodišnjega koji je, nakon tri rebalansa, iznosio oko 120,5 milijardi kuna ili nešto manji, rečeno je u Banskim dvorima.

Nema Polančecovog nasljednika

Na sastanku s partnerima nije bilo riječi o kadroviranju. Ipak,zanimljivo je da je ministar Ivan Šuker pred novinare izašao s osmjehomkakav se rijetko viđa u Banskim dvorima.

Neki tu činjenicu povezuju smogućnošću da upravo on zasjedne u fotelju potpredsjednika Vlade.Jedino što je Kosor potvrdila jest da ministar gospodarstva i potpredsjednikVlade neće biti ista osoba.


Ministar financija Ivan Šuker kazao je da su konture proračuna usuglašene s partnerima. Premijerka Jadranka Kosor najavila da će se proračun naći na sjednici Vlade već idući tjedan kako bi se izbjegla najžešća predizborna kampanja.

Na sastanku je svim ministrima dana obveza da u svojim resorima pokušaju pronaći nove pozicije za uštede. Izvjesno je da će se kresati materijalni troškovi te državne potpore i da će se proračun na sve načine zaštiti od pretjeranog rasipanja novca kroz javnu nabavu.

Kako se moglo čuti, u planu je osmišljanje strukturalnih reformi 'bez kojih bi sastavljanje proračuna za 2011. godinu bilo gotovo nemoguće'. Jedno od najvećih opterećenja svakako je vraćanje dospjelih zaduženja. Ukupno je riječ oko 42 milijarde kuna, piše Večernji.hr.

Ministar Šuker je, pak, rekao da se plaće i mirovine neće smanjivati te da nema prostora za značajnije uštede u odnosu na ovogodišnji proračun.