RELEVANTAN SAMO USTAVNI SUD

Vladajuća koalicija ne priznaje poništenje izbora

24.03.2011 u 22:02

Bionic
Reading

Četiri stranke koje su uspostavile novu izvršnu vlast u Federaciji Bosne i Hercegovini neće poštovati odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) kojima je osporena zakonitost izbora novih čelnika tog entiteta a uvažavat će samo odluke koje o tome eventualno donese federalni ustavni sud, potvrdili su u četvrtak članovi vodstva stranaka-članica koalicije koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka „Radom za boljitak“ (NSRzB)

Dopredsjednik HSP-a Živko Budimir čiji je izbor za predsjednika Federacije BiH SIP izravno osporio zbog nezakonitosti izjavio je kako to tijelo ovakvom odlukom samo nastavlja dosadašnju politiku pogodovanja HDZ-u BiH i HDZ-u 1990. u njihovim nastojanjima da uspostave vlasti te kako će stoga mjerodavne biti samo odluke ustavnog suda.

Dopredsjednik federalne vlade Jerko Ivanković Lijanović naznačio je kako se vladajuća koalicija vjerojatno neće ni baviti odlukama SIP-a iako se na odluke tog tijela mogu uložiti žalbe Sudu BiH koji onda donosi obvezujući pravorijek.

„Mi ćemo pravno još jednom razmotriti ovu situaciju no smatramo da se nema potrebe ni žaliti na odluku SIP-a jer je nije donijelo ovlašteno tijelo“, izjavio je Ivanković Lijanović

Glasnogovornik HDZ 1990. Veso Vegar kazao je pak kako bi sada imalo smisla vratiti se pregovorima i sve ono što je do sada urađeno protuustavno ostaviti po strani.

„Trebalo bi se vratiti uspostavi Doma naroda na legalan način“, sugerirao je Vegar.

SIP je na izvanrednoj sjednici tijekom dana poništio izbor čelnika Federacije BiH uz ocjenu kako je taj postupak obavio Dom naroda koji nije zakonito konstituiran. Stoga je upućen poziv i skupštinama tri županije u kojima većinu imaju dva HDZ-a da izaberu svoje zastupnike u Domu naroda.

Zakonski rok za to je bio mjesec dana nakon izbora provedenih 3. listopada 2010. no dva HDZ-a su to odbijala učiniti pokušavajući na taj način utjecati na ishod pregovora o uspostavi vladajuće koalicije.

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić potvrdila je u četvrtak kako to tijelo zapravo nema nikakve mehanizme niti natjerati SDP i njezine saveznice da ispoštuju odluku o poništenju novog čelništva FBiH.

„To je problem zakonodavca koji nije predvidio potrebna rješenja“, kazala je Hadžiabdić naznačivši kako će i SIP potaknuti izmjene izbornog zakona ne bi li se uspostavili mehanizmi koji će sudionike u izbornom procesu natjerati na poštivanje zakona i odluka SIP-a.

LJUBIĆ I ČOVIĆ POZDRAVILI ODLUKU SIP-A BIH

Predsjednici dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini Dragan Čović i Božo Ljubić ocijenili su u četvrtak u Mostaru da je odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH kojom je osporen izbor nove vlasti u Federaciji BiH, Bosna i Hercegovina spašena od bezakonja i izbjegnuto produbljivanje krize.

"Odluka vraća nadu da bez obzira na brutalnosti i prijetnje kojima smo svi bili izloženi, i kaznenim progonima što je svojstveno SDP-u u posljednjih deset godina rada, iz SIP-a su poslali poruku da se može štititi pravni poredak profesionalno radeći svoj posao. Nadam se da će to biti motivirajuće svima onima koji su krenuli rušiti BiH da shvate da to nije put", rekao je u izjavi za medije Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

On je dodao kako je posve jasno da je skupina stranaka okupljena oko SDP-a prekršila ustav i izborni zakon i da se pri tome nastojala poništiti politička volja Hrvata.

"Dobro da je taj proces zaustavljen jer bi za 15 dana imali pravni kaos u BiH i političku destabilizaciju", dodao je Čović. Predsjednik HDZ-a 1990. ocijenio je da bi negiranje odluka Središnjeg izbornog povjerenstva, što su najavile stranke okupljenje oko SDP-a, vodilo k destabilizaciji.

"Odluka SIP -a je očekivana i jedina moguća. Sve drugo znači srljanje u nezakonitosti i pokretanje lančane reakcije negativnih posljedica s nesagledivim ishodom", rekao je novinarima Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990.