'EMBRIJI' I HDZ U SABORU

'Vlada želi zamrznuti tisuće djece u frižiderima hrvatskih bolnica'

15.02.2012 u 15:52

Bionic
Reading

Predstavnici inicijative 'I ja sam bio embrij' danas su se u Hrvatskom saboru još jednom usprotivili najavljenim izmjenama Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), kojima bi ponovno bilo moguće zamrzavanje zametaka, te su zastupnicima HDZ-a i HSP-a Ante Starčević predstavili alternativnu metodu liječenja neplodnosti 'Fertility care system' koja, po njima, predstavlja alternativu MPO, a jamči zaštitu ljudskog života od njegova začeća

Na prezentaciji, na koju su bili pozvani svi saborski zastupnici, bilo je prisutno njih desetak, koliko je otprilike bilo i predstavnika inicijative, koju na predavanje doveli i malu djecu.

Voditelj Inicijative Krešimir Miletić kazao je kako je zdravstvenim ustanovama danas zaleđeno 12 tisuća embrija te da ministar zdravlja Rajko Ostojić izmjenama Zakona o MPO želi ozakoniti metodu kojom će biti zamrznute, kako je rekao, 'nove tisuće i tisuće djece u frižiderima hrvatskih bolnica'.

'Ljudski život ne počinje u petom mjesecu trudnoće kako to tvrdi ministar Ostojić već začećem, a svaki ljudski život zaslužuje poštivanje i dostojanstvo ljudske osobe', rekao je Miletić. Takvu, kako je rekao, ministrovu tvrdnju te onu da život počinje tek rođenjem nazvao je uvredljivom i diskriminatornom te članovi inicijative drže da predložene izmjene zakona treba odbaciti.

Predstavnici inicijative predstavili su zastupnicima metodu 'Fertility care system', kao prirodnu metodu alternativnu MO, a koja omogućuje nepodnim parovima da ostvare željenu trudnoću i dobiju dijete prirodnim putem. Riječe je, kažu, o sustavnom individualnom pristupu u liječenju muške i ženske neplodnosti koji jamči uspjeh, a uspješniji je od metoda medicinski potpomognute oplodnje.

Saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier kazao je da država mora iskazati solidarnost prema neplodnim parovima, a država postupati u skladu s Ustavom koji jamči zaštitu ljudskog života. Stier također drži da je potrebno uzeti u obzir i dostignuća znanosti koja je utvrdila da ljudski život počinje začećem.