ODVJETNIK: SAD JE KASNO

Vlada želi status 'prijatelja haškog suda'

Bionic
Reading

U povodu nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda u predmetu protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, Vlada Republike Hrvatske održala je danas sjednicu, na koju je predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala i predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića

Nakon izricanja nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda u predmetu protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, Vlada Republike Hrvatske ističe kao neprihvatljive izrečene teze o udruženom zločinačkom pothvatu, a vezano uz vojno-redarstvenu akciju 'Oluja' koja za Republiku Hrvatsku predstavlja legitimnu obrambenu akciju poduzetu u cilju oslobođenja državnog teritorija, ističe se u priopćenju Vlade objavljenom na internetskim stranicama.

Vlada prihvaća zaključke iz Studije Akademije pravnih znanosti Hrvatske 'Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i međunarodno kazneno pravo – izazovi i kontroverze'. Hrvatska Vlada podnijet će zahtjev za stjecanje statusa prijatelja Suda u ovom predmetu, stoji na kraju priopćenja.

Odvjetnik Veljko Miljević smatra da je ova Vladina odluka zakašnjela i da neće ostaviti baš nikakav učina: 'U ovom momentu to ne znači ništa. Sada samo ostaje na obrani da zasuče rukave i napiše žalbu. U ovoj fazi postupka taj status ne donosi ništa, no imalo bi utjecaja da smo imali status prijatelja suda u tijeku postupka.'

Da smo taj status imali tijekom suđenja Miljević smatra da smo mogli utjecati na smijer procesa mogućnosti dostavljanja određenih materijala koje do sada nismo mogli.