GRAĐANSKA AKCIJA UPOZORAVA

Vlada zbog izbora briše 10.000 nezaposlenih iz evidencije HZZ-a?

27.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nevladina organizacija Građanska akcija danas je na svojoj Facebook stranici objavila prilično alarmantnu informaciju po kojoj se na tisuće nezaposlenih iz svih krajeva Hrvatske briše sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Radi se navodno o prisilnoj prekvalifikaciji, a nakon pristanka na ponuđeni tečaj, nezaposlene se briše iz evidencije HZZ-a na šest mjeseci

Iz Građanske akcije poručuju da je Vlada 'naložila da se svi koji ce biti prisilno poslani na tečaj moraju obrisati kako bi fabricirali statističke podatke i lažno predstavili povećanje zaposlenosti'. Iz HZZ-a pak tvrde da nezaposlene iz evidencije brišu u skladu sa Zakonom – kada odbiju ponuđeni posao ili obrazovanje. Očito je dakle da nezaposleni nemaju ni posao, a ni alternativu!

Kad bi samo dio informacija koje je obujavila Građanska akcija bio točan, radilo bi se o prevari hrvatskih građana jer bi se brisanjem sa Zavoda samo smanjio broj evidentiranih nezaposlenih osoba koje bi, naravno, i dalje bile nezaposlene.
Od nadležnih iz HZZ-a zatražili smo da se hitno očituju o podacima objavljenim na Facebook stranici Građanske akcije čije vam priopćenje donosimo u cijelosti: 'Nekoliko aktivista nam je prijavilo kako su danas ujutro bili naručeni na Zavod za zapošljavanje (u Zagrebu) radi razgovora oko prekvalifikacije. Međutim, ispalo je da su popisali sve prisutne imenima i prezimenima i rekli da su svojim dolaskom potvrdili da će ići na ponuđeni tečaj i da su trenutno brisani iz evidencije. Također im je dana zadužnica na 10.000 kuna.

Dakle, svi prisutni bit će brisani iz evidencije na šest mjeseci jer je Vlada naložila da se svi koji su prisilno poslani na tečaj MORAJU obrisati kako bi fabricirali statističke podatke i lažno predstavili povećanje zaposlenosti! Svima se obećava isplata 1.600 kuna preko Zavoda dok polaze tečaj!!! Napominjemo da se navodno radi o tisućama ljudi samo s područja Zagreba, a isto se provodi po cijeloj Hrvatskoj, što znači da se ovo lažiranje penje na više od 10.000 obrisanih.'

HZZ : IZ EVIDENCIJE BRIŠEMO SUKLADNO ZAKONU

Na telefonski smo upit iz HZZ-a odmah dobili odgovor da navedene informacije, koje kruže društvenim mrežama, nisu točne. U službenom se pak priopćenju, koje nam je stiglo iznimno brzo, navodi da se sve radi u skladu sa Zakonom te da se informiranja o stručnim obrazovanjima koja provodi Zavod vrše kontinuirano, pa su tako organizirana i u Područnoj službi Zagreb.

'Na grupna informiranja Zavod poziva nezaposlene osobe na temelju procjene savjetnika za zapošljavanje, a temeljem prijašnjih dogovora s nezaposlenom osobom. Nezaposlene osobe koje se ovih dana pozivaju na grupna informiranja i individualne razgovore, pozivaju se u cilju informiranja o mogućnostima uključivanja u obrazovne aktivnosti, a radi stjecanja znanja, vještina ili zanimanja u svrhu povećanja njihove konkurentnosti na tržištu rad', navodi se u priopćenju HZZ-a.

Ističe se nadalje da se radi o uobičajenim aktivnostima koje Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano godišnje provodi u sklopu Nacionalnog plana poticanja zapošljavanja. O navodnim zadužnicama na iznos od 10.000 kuna iz HZZ-a kažu sljedeće :
'Nezaposlene osobe koje se uključuju u obrazovne aktivnosti sklapaju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje ugovore o međusobnim pravima i obvezama te dostavljaju bjanko zadužnice kao sredstvo osiguranja eventualnih potraživanja u slučaju neispunjavanja ugovornih obveza, što podrazumijeva redovito sudjelovanje na nastavi, polaganje ispita i polaganje završnog ispita', stoji u odgovoru koji smo dobili od HZZ-a.

Dodaje se i da se nezaposlenima daje primjer obrazaca zadužnice i zahtjeva za novčanu pomoć i putne troškove jer za vrijeme obrazovnih aktivnosti nezaposlene osobe ostvaruju novčanu pomoć i naknadu za putne troškove. Pojašnjava se i da se nezaposlena osoba s evidencije Zavoda briše tek kada krene na obrazovanje.

NEZAPOSLENI BI NA POSAO, A NE PONOVNO U ŠKOLU

U HZZ-u tvrde da se nezaposlene osobe briše iz evidencije sukladno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Razlog za brisanje iz evidencije je svako odbijanje posla ili ponuđenog obrazovanja koje organizira i plaća Zavod. Dakle, odbijete li ići na tečaj – bit ćete obrisani, a isto će vam se dogoditi i kada krenete na obrazovanje, što znači da ćete ovako ili onako biti izbrisani iz evidencije HZZ-a, iako ćete najvjerojatnije i nakon 'obrazovanja' ostati nezaposleni.

U prilog tome govori i podatak objavljen u Globusovu članku o totalnom slomu Vladina plana zapošljavanja. Navodi se, naime, da je 'aktivnom politikom zapošljavanja' u ovoj godini bilo obuhvaćeno 22.283 osobe. Nakon toga slijedi porazan podatak po kojemu su od tih 22.283 nezaposlene osobe, posao pronašlo samo 2.086 osoba, što je mizernih 0,8 posto od ukupnog broja nezaposlenih.

Prema podacima koji smo mi dobili od HZZ-a broj osoba koji je uključen u obrazovanje u ovoj godini je 7.299 osoba, a samo 458 nezaposlenih osoba je odbilo ponuđeno obrazovanje. Ne navodi se pak koliko je od tih 7.299 osoba pronašlo posao, a upravo je to najvažniji podatak jer cilj u ovom slučaju nije obrazovanje, nego zapošljavanje.