zadatak premijera

Vlada zasjeda u 11 sati, očekuje se da Beroš izvijesti o platformi CijepiSe

29.04.2021 u 09:04

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš u 11 sati na sjednici Vlade trebao bi izvijestiti o tome što se događa s platformom CijepiSe i je li ona konačno profunkcionirala, nakon što se u javnosti pokazalo da je nitko od županijskih sustava ne koristi

'Ministar Beroš je dobio vrlo precizan i jasan zadatak nakon našeg sastanka u nedjelju i on će nas sutra na Vladi izvijestiti o poduzetom', poručio je jučer premijer andrej Plenković, upitan o nefunkcioniranju platforme CijepiSe.

Podsjetimo, već prije par tjedana mediji su počeli pisati o povezanosti Beroša s tvrtkom koja je bila zadužena za posao na izradi platforme, zbog čega su iz oporbe krenuli i u postupak opoziva.

No, dok je ministarstvo pokušalo objasniti tko je sve dobio posao na izradi i održavanju platforme, veći problem se pokazalo nefunkcioniranje platforme. Naime, u javnost je dospijela informacija da gotovo nijedan županijski stožer platformu ne koristi nego da građane na cijepljenje šalju uglavnom obiteljski liječnici.

O odgovornosti ministra Beroša Plenković u tom trenutku nije želio govoriti. 'To je tehničko pitanje kojim se sada mora ministar zdravstva baviti, zajedno s onima koji su preuzeli obavezu da ta platforma funkcionira. Ako je mogu popraviti neka je poprave, ako ne - neka naruče drugu... Pa će platiti penale oni koji nisu ispunili obavezu', kazao je Plenković, te naložio da se stvar s platformom riješi, a cijepljenje intenzivira.

Već početkom tjedna Beroš je uvjeravao da problema na platformi više nema. 'Manje poteškoće u funkcioniranju platforme, o kojima je bilo riječi posljednjih dana u javnosti, žurno su otklonjene i sustav djelotvorno funkcionira tako da upisani građani na vrijeme dobiju termin cijepljenja, a cjepitelji povratnu potvrdu o dolasku građana', kazao je tada Beroš.