BLATAN POČETAK

Vlada za 'čisti start' angažirala aktera iz afere 'Planinska'

24.08.2012 u 09:23

Bionic
Reading

Čisti start, odnosno analizu stanja u u državnim tvrtkama, ministarstvima, raznim ustanovama, Vlada Zorana Milanovića povjerila je Inženjerskom birou Mladena Mlinarevića koji je izradio lažnu procjenu vrijednosti zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu,, zbog čega se sprema optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, Petra Čobankovića i Stjepana Fiolića

Mlinarevićev biro zgradu u Planinskoj procijenio je na 8,4 milijuna eura, od toga na zemljište otpada 31 milijun kuna iako je, kako piše Večernji list, njegova realna vrijednost bila 4,8 milijuna kuna. Na poticaj Ive Sanadera Ministarstvo regionalnog razvoja, koje je tada vodio Čobanković, kupuje od Hypo leasinga 2009. zgradu u Planinskoj za osam milijuna eura. Time su državni proračun oštetili za 26,4 milijuna kuna jer je vrijednost bila precijenjena.

Kupnja te zgrade za dvostruko veću cijenu od one za koju ju je kupio njezin vlasnik, HDZ-ovac Stjepan Fiolić, išla je preko Hypo leasinga upravo kako bi se zamaglio identitet vlasnika, tj. Fiolića.


'Ne bih o tome govorio', rekao je Mlinarević zamoljen za komentar te istaknuo da njegova tvrtka radi profesionalno i pošteno te da su procjenu vrijednosti u Planinskoj radila dva ovlaštena sudska vještaka, a da je njegova tvrtka bila samo nositelj posla.
Iz Vlade, pak, kažu da su za angažiranje tvrtki za 'clean start' poštovali zakon o javnoj nabavi jer je 'ponuditelj dostavio dokaz o nekažnjavanju kako je to propisano zakonom. 'Naručitelj činjenicu da je neki gospodarski subjekt pod istragom ili sumnjom počinjenja nekog od kaznenih djela ne smije koristi kao razlog za isključenje tog subjekta iz postupka javne nabave.'

Mladen Mlinarević se spominjao i u još jednoj aferi. Naime, on je organizirao sastanak direktora Osijek Koteksa Drage Tadića i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina u zagrebačkom restoranu Baltazar, kako bi se pokušalo podmititi suca da smanji kaznu Branimiru Glavašu.

Mlinarević je u poslovnom svijetu, piše Večernji list, percipiran kako diskretan, samozatajan, ali vrlo utjecajan čovjek. Dobro je umrežen, potpredsjednik je Hrvatskog društva ekonomista…

Inženjerski biro dobio je posao 'clean starta' tj. dubinskog snimanja državnih tvrtki, ministarstava zajedno s Ekonomskim institutom. Zaduženi su za analizu stanja u tri ministarstva i tri javna poduzeća. Osim njih, posao su dobili KPMG Croatia i BDO Savjetovanje. Vlada je do sada s navedenim tvrtkama potpisala tri ugovora vrijedna 2,3 milijuna kuna.